004369911060985

Shuten Dōji, Japán egyik leghíresebb démonja

Shuten Dōji 酒 天 童子 („kicsi részeg”) egy hírhedt oni, aki a legendák szerint embereket eszik, főleg a fiatal nőket kedveli, azon belül is a szűzeket. Ő az egyik leghíresebb és legkegyetlenebb oni (鬼) . Shuten Dōji egyike Japán három nagy yōkaiának (日本三大悪妖怪, Nihon san dai aku yōkai). Eredetileg nem volt gonosz, csupán idővel vált azzá.

shuten douji oni japan

Alma a fájától….

Állítólag halandó anyja volt és több ezer éve született Toyama prefektúrában, Sigában. Apja a híres nyolc fejű óriás sárkány kígyó, Yamata no Orochi volt. Ez azért picit meghatározta a sorsát is, hiszen apja ugyanúgy kedvelte a fiatal lány áldozatokat.

A meg nem értett zseni

Fiatalon egy rendkívül okos, erős gyermek volt, aki kiemelkedett a közösség tagjai közül. Emiatt nem találta a helyét közöttük és eltávolodott a közösségtől. Hat éves korában saját anyja is magára hagyta. A  kiotói Hiei-hegy szerzetesei befogadták tanítványként, de ott sem találta a helyét, mert okosabb és erősebb volt náluk. Az ottani élet nem kötötte le, ezért nem vette komolyan a dolgokat, sokszor vitázott a tanáraival és elkezdett annak ellenére alkoholt fogyasztani, hogy az tiltott volt a szerzetesek között. Így kapta a Shuten Dōji, azaz a kicsi részeges nevet.

Végül azért kellett elhagynia a kolostort, mert egy matsuri alkalmával részegen azzal szórakozott, hogy felvett egy oni maszkot és az árnyékból kiugorva ijesztgette a társait. Az este végére azonban nem tudta levenni a maszkot, ami egybe forrt az arcával. Mesterei elüldözték, Shuten Dōji pedig a Kiotó melletti hegyekbe menekült, hogy soha többé ne kelljen emberekkel együtt élnie.

Száműzetése alatt tudása és hatalma egyre csak növekedett, egyre jobban nyitott a „fekete mágia” felé. A hegyekben egyre több kirekesztett csatlakozott hozzá, így egy kisebb banda szerveződőtt köré. Egyre nagyra vágyóbb tervei lettek és át akarta venni a hatalmat Japán felett. Végül az Ōe hegyen telepedtek le, bevették magukat egy erődbe.

Folyamatosan terrorizálták a környéket, kifosztotta Kiotót, elrabolva nemesi családok szűzlányait, akiket megöltek és megettek.

A megmentő hős

Persze minden nagy gonosznak van egy ellenfele, aki a szegények és bajba jutottak megsegítésére siet.

A kis részeges, de annál nagyobb démon ellenfele Minamoto no Raikō (源 頼 光, 948-1021, egyes források Minamoto no Yorimitsu-ként is emlegetik) volt, aki egy sereget toborzott és megpróbálta a lehetetlent: legyőzte Őt és haramia seregét.

Minamoto no Raikō tábornok volt a Heian-korszakban (平安 時代), aki bátorságáról volt ismert. Öt császárt szolgált, és minden nagyobb tartomány kormányzója lett.

Hogy sikerült legyőznie Shuten Dōjit?

Raikō és társai a császártól megbízást kapnak, hogy győzzék le a gonosz démont és szabadítsák ki a foglyokat. Ezt a küldetést egy csellel sikerült végre hajtaniuk. Hegyi papnak öltöztek, és egy mágikus bájitallal leitatták a démonokat. Levágták a részeg Shuten dōji fejét, de a fej levágása után is tovább harapott Minamoto no Raikō. Szamuráj sisakja mentette meg. Mivel a fej egy onié volt, és szentségtelen volt, a város határain kívül temették el, az Oenosaka vagy Oinosaka nevű hegyszorosban. A Minamoto no Yorimitsu által használt csészét és méreg üvegét állítólag a kiotói Nariai-ji templomban tartják.

Ma Oenosaka az egyik elhíresült hely, ahol szellemek járnak

Oenosaka régen egyike volt annak a négy területnek, amely minden négy irányban megvédte Heian Kyo-t a kívülről jövő veszedelmektől. Ez egy veszélyes szoros, ahol nagyon sok halálos kimenetelű baleset történt és történik napjainkban is.

Egy elhíresült temető is van a környéken, tehát megvan minden ahhoz, hogy egy jó kis kísértet monda is  kialakuljon. Állítólag a helyen szellemek járnak, különösen az alagútban. Régen a veszélyes hágón ahol ugyebár a balesetek is elősegítették ezt a nézetet. A temető miatt van egy buszmegálló is, ahol az elveszett lelkek megjelennek a hiedelmek szerint, felszállnak a buszra, és megpróbálják áttörni a korlátot Kiotóba. Ha késő este látunk valakit ebben a buszmegállóban, mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük azt, hogy a szemébe nézzünk.  

oenosaka shuten doji kioto

Shuten Dōji és a kabuki

Számos novella és irodalmi mű íródott erről a történetről, valamint kedvelt kabuki darab volt főleg az Edo-korban. Többségük erkölcsi és vallási nevelési célzattal íródtak.

Shuten Dōji története például azt mutatja, hogy azok a harcosok, akik hisznek és imádják a buddhista és sintó istenségeket, le tudják győzni a legfélelmetesebb ellenségeiket is.

1862-ben egy nagy kanyaró járvány volt Japánban és Shuten Dōjit a betegség megtestesítőjeként stilizálták számos helyen. Ő maga is egy kanyarótól sújtott fiatalember vonásait viseli magán, telis tele pöttyökkel.

shuten doji oni japán youkai

Kertész Alexandra

Források:

Reider, Noriko T. (2005). „Shuten Dōji: ‘Drunken Demon’”. Asian Folklore Studies 64, 207–231. o.

Reider, Noriko T.. 2 Shuten Dōji (Drunken Demon): A Medieval Story of the Carnivalesque and the Rise of Warriors and Fall of Oni, Japanese Demon Lore: Oni from Ancient Times to the Present. University Press of Colorado, 30–52. o. (2010)

Képek:

By 運動会プロテインパワー – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94488631

Artist Utagawa Yoshifuji (Japanese, 1828–1889), Publisher Minatoya Kohei (Japanese)

1862 (Bunkyû 2), 7th month

https://collections.mfa.org/download/462010;jsessionid=7DB79A3B23CDAD7B3068743692A48F95

By Creator:Settai Komura 1887-1940 – ; Settai Komura (illustr.) (1927) „Momotarō” in Iwaya, Sazanami , ed. (in Japanese) Nihon otogibanashishū, ARS, pp. 3–15, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89408083