Beköszönt a tavasz és ezzel kezdetét veszi Japán egyik legszebb időszaka, a hanami, azaz a virág nézés. Ez Japánban az egyik legkedveltebb program az év ezen időszakában.
Nem csak a fák, de a turizmus is virgázik ilyenkor. A természet tisztelete, az ébredő természetben való gyönyörködés évszázadok óta szerves részét képezi a japán társadalomnak.
Az első virágzó sakura virágok délen jelennek meg, majd fokozatosan bontanak szirmokat a sziget északi irányába haladva.
Hogy Tokióban hol érdemes a sakura virágok nyomába eredni, itt találod.
Most inkább arról mesélnénk egy kicsit, hogy melyek azok az ételek, amelyeket ilyenkor a japánok szívesen fogyasztanak. Sokat közülük Te magad is elkészítheted egy kis gyakorlást követően.
Hanami Dango 花見団子
A hanami dango egy három színű édesség, amely különösen a hanami alatt közkedvelt. Rizs lisztből készült édes gombócok kis pálcikára tűzve.
Cherry Blossom Teasüti 桜クッキー
Bármely tea aprósütemény cseresznye virággal, esetleg cukorral díszítve. Talán ennek az elkészítése a leinkább egyszerű, főleg ha karácsonyi aprós süti készítésben jártas hobbi szakácsok vagyunk.
Sakura Mochi 桜餅
Japánban az egyik leginkább jellemző desszert a mochi. Miért ne találnánk meg a boltokban a sakurás változatát? Ragadós, nyúlós, édes bab krémmel (anko) a belsejében. A sakurás változat rózsaszín árnyalatokban pompázik, sokszor sakura szirmokkal fűszerezve, sakura levélbe tekerve.
Matcha
A matcháról korábban már ebben a cikkünkben is beszámoltunk. A hanami idején teaházak látogatása, közben a természetben való gyönyörködés egy finom matcha kíséretében egyszerűen hozzá tartozik a szezonhoz. A matcha természetesen egy igazi japán édességgel (lehet az wagashi vagy mochi) igazán ízletes, hiszen a matcha kesernyés ízéhez az édes mochinál nincs is jobb kísérő.
Chirashi sushiち らし寿司
A chirashi sushi egy tipikusan olyan étel, amelyet valamilyen boldog esemény megünneplésekor szolgálnak fel. Színekben gazdag étel, amelyből a sushi rizs, a különféle zöldségek és tengeri gyümölcsök együtt egy nagy tálnyi ínycsiklandozó, nyálcsorgató egyveleget képeznek.
Vegyünk egy szép nagy japán porcelán tálat/lakk tálat, majd tegyünk az aljába sushi rizst. Ha sushihoz használt ecetesen ízesítjük, akkor Edomai Chirashi Sushiról beszélünk, ha csak sima rizst teszünk alá, akkor Kaisen Chirashi Sushi a neve. Ez utóbbi inkább a jellemző.
A rizs tetejére ízlésünktől függően tehetünk nyers/párolt zöldségeket (piros/sárga paprika, uborka, avokádó, retek, borsó héjában picit megpárolva, bambusz szeletek, inari sült tofu stb.), illetve nyers hal szeleteket (szashimi), de ugyanígy jellemző mondjuk a párolt angolna (unagi), főtt garnéla (ebi) is, ha mondjuk nem szeretnénk, vagy nem tudunk friss nyers halat felhasználni.
Inari Sushi いなり寿司
Ízesített, sült tofuba tekert rizs, sokszor shiso levéllel vagy norival ízesítve.
Temari Sushi 手まり寿司
Egy nyugaton kevésbé ismert sushi fajta azoknak a hobbi szakácsoknak, akik még nem gyűjtöttek elég szakértelmet a nigiri készítésben. Könnyű szerrel elkészíthető apró rizs labdák szép lakk/ porcelán tálon tálalva, amelyek díszítettségének csupán a készítő képzelete vet határt. Hogy miért éppen temari sushi? A temari japánban egy labda, amelyet hagyományosan hímző fonallal díszítenek. Inkább díszítő elemei egy otthonnak, mintsem játék elemek. Éppen ezért a névválasztás miatt fontos, hogy a temari sushi kör alakú, szépen díszített falatka legyen. Jellemző alapanyagok: wasabi, uborka, avokádó, ikra, nori, lótusz gyökér, nyers hal (lazac, tonhal), garnéla, tojás stb. Érdemes kontraszt színeket egymás mellett használni (pl. lazac-avokádó), nagyon vékonyra vágni a díszítést valamint akár formákat vágni a zöldségekbe.
Futomaki 太巻き
A futomaki az egyszerűségé miatt az egyik kedvenc ételem, amelyet a mindennapokban is szívesen készítek, ha japános ételre vágyom. Nem kell más hozzá, mint egy makisu (tekerő), nori, na és persze amit megkívánunk: japán rizs, rizsecet, nyers hal, zöldségek stb…
Könnyen elkészíteni és akár bárhova magunkkal is vihetjük.
Ez az az étel, amely maki néven a japán éttermekben szinte mindenhol kipróbálhatunk. A futomaki jellegzetesen több alapanyagból is készül, tehát a noriban és a rizsben nem csupán avokádót vagy uborkát, hanem egyszerre több mindent is bele tekerünk (lásd korábbi sushi hozzávalók), amelynek szintén a képzelet vet csupán határt.
A futomaki amúgy a Setsubun japán ünnep egyik étel jellegzetessége, azonban ezen az egy napon ezt az ételt Eho-makinak nevezik, mindenkor máskor futomakinak. A Setsubunt Február 3.-án ünneplik, egy nappal a japán tavasz beköszönte elött.
A futomakit egy centi széles darabokra vágják, ezzel szemben az ehomakit egyben szervírozzák, mint mondjuk egy burritot. Szokás ilyenkor, hogy szójababot szórnak szét a lakásban és azon kívül, akár egy Oni-nak öltözött embert (töbnyire az apukák öltöznek be). Közben azt mondogatják, hogy “Oni wa soto! Fuku wa uchi!”-vagyis: „Rossz szellem/Ördög ki, boldogság be”.
Mint minden ünnep alkalmával, a japán kereskedelem igyekszik a hanamiból is kihozni a maximumot. Ennek fényében számos szezonális terméket dobnak piacra, amelyet limitált kiadásban mindenki megvásárolhat. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttem néhányat a trendekből:
Asahi sör
Sakura Coca cola
Sakura chips
Sakura latte
Sakura Kit Kat
Sakura Lipton tea
Sakura tejes-tea
Sakura rákszirom
Sakura Pocky
Sakura Pepsi
Sakura szaké
Sakura Latte (Starbucks)
Írta: Kertész Alexandra
Forrás:
Tokiko Suzuki, The essentials of Japanese Cooking
https://matcha-jp.com/en/4199
https://livejapan.com/en/article-a0001908/
Képek:
https://gurunavi.com/en/japanfoodie/2017/04/sakura-food-and-drinks.html?__ngt__=TT0e0f85c36005ac1e4a5ab1HtF4xmlDVmTTvbt4U3RNO0
https://www.kqed.org/jpepinheart/1360/chirashi-sushi
https://www.sakura-hostel.co.jp/blog/2012/01/eating_sushi_for_good_luck_-_ehomaki.html
https://www.klook.com/blog/cherry-blossom-products-japan/
https://www.okashinokoto.co.jp/news/20130317/06_sakura_cookie.html
http://asibi.co.jp/item/121/