004369911060985

MIZU MANJU (水まんじゅう) – Egy tradicionális nyári desszert Japánból

Az utóbbi években Japánban is rendkívül melegek a nyarak, ezért a szigetországban élők, szívesen fogyasztanak olyan élelmiszereket, amik hűsítően hatnak ebben az évszakban.

mizumanju japán édesség. japán étel

Az ilyen nyári finomságok közül az egyik legnépszerűbb a Mizu Manju (水まんじゅう) nevű édesség.

A Mizu Manju egy tradicionális japán édesség, amely kudzu (nyílgyökér) keményítőből és vörösbabkrémből készül. Nevében a „Mizu” (水) japánul vizet jelent, így ezek a sütemények mindig nagyon frissnek tűnnek. Kifejezetten sima, csúszós állaga van, éppen ezért nagyon kellemes érzést ad a nyelvnek evés közben.


Eredete az Edo-korszak végére és a korai Meidzsi-korszak kezdetére nyúlik vissza. 1897-ben Ogaki városában, Gifu prefektúrában készítettek először ilyen desszertet.

Elkészítéséhez szűrt tiszta vizet kell használni, és Ogaki számos tiszta pataknak és vízforrásnak ad otthont az ősidőktől kezdve. Nem véletlen, hogy a helyiek a „Víz városának” is nevezik.

mizumanju japán édesség. japán étel

Mizu vagy Kudzu Manju?

A Mizu Manju megjelenése nagyon hasonlít a Kudzu Manju-hoz, és mindkettőt jellemzően édes vörösbabpasztával töltik meg. A zselés tészta összetevőiben azonban kissé eltérnek.

Azonban, míg a Kuzu Manju külső borítása kudzu (nyílgyökér) keményítőből, cukorból és vízből készül, a Mizu Manju zselés tésztája nem csak kudzu keményítőt, hanem korpás gyökérkeményítőt is tartalmaz.

Ennek ellenére szerkezetükben nagyon közel állnak egymáshoz, mindkettő kissé rágós. De mivel a korpás gyökérkeményítő ellenáll a víznek, a Mizu Manju tésztája általában lágyabb, mint a Kudzu Manjué.

Japánban az elmúlt években a Mizu Manju már különféle ízekben és töltelékkel kapható. A választékban megtalálható a Matcha Mizu Manju, amely matcha zöld teaport tartalmaz, valamint a „Shiro An” (白あん) nevű verzió, amely fehér vesebabpasztából (anko) készül.

Bár a Mizu Manju egy különleges édességgé nőtte ki magát, amely Japán-szerte kapható, valószínűleg a legjobb, ha frissen, Gifuban próbáljuk ki őket!

Ballagó Petra

Források és képek:

Mizu Manju: A Traditional Japanese Summer Dessert

https://www.tasteatlas.com/mizu-manju

istockphoto.com 

https://www.tasteatlas.com/mizu-manju