004369911060985

3776 méterével a Fuji-hegy fenségesen magasodik a Yamanashi és Shizuoka prefektúrák fölé.

fuji hegy megmászása japán

Ez Japán egyik legismertebb szimbóluma, egyben UNESCO világörökség helyszín is. A hegy és közvetlen környezete (nagyjából 21 000 hektáros területtel együtt), amelyen természeti és történelmi helyszínek kombinációjából huszonöt ingatlan is található, szintén a természet védelmi és kulturális örökség területének a része.

A Fuji hegy UNESCO világörökségi státuszának elnyerése csak nem régiben történt meg hivatalosan is, mivel egy hosszú folyamat során bizonyítani kellett, hogy a hegy és a környező környezet „kiemelkedő egyetemes értékekkel” rendelkezik, amelyek fontosak az emberiség közös öröksége szempontjából.

A Fuji az UNESCO kulturális örökséggé nyilvánítás két kritériumának is megfelel:    

 • egyrészt egy kivételes tanúságtétele egy élő vagy eltűnt kulturális hagyományról vagy civilizációról;
 • másrészt közvetlenül kapcsolódik eseményekhez, hagyományokhoz, hiedelmekhez, kiemelkedő egyetemes jelentőségű művészeti és irodalmi alkotásokhoz.

Az UNESCO-bizottság megvizsgálta a bizonyítékokat, melyek alátámasztják azt, hogy a hegy és környéke kiemelkedő egyetemes értékeket képvisel. Ezek szerint nem csak mélyen tisztelik a helyet, de számos művész számára inspiráció forrása volt az évszázadok alatt, egyben a szépség szimbóluma is a japánok számára. Nem véletlen! A Fuji nagyon gyakran jelenik meg a japán művészetben, mint például a régi e-maki monogatari (tekercseken illusztrált történetek), a hegyet tisztelő Fuji-sankei mandalák, ukiyoe fametszetek, más japán stílusú festmények és kézműves termékek.

A világörökségi listán szerepel a hegy mellett további 25 helyszín is a környéken, így a Yamanaka-tó, a Kawaguchi-tó, az Oshino Hakkai-források (nyolc tó, amelyeket a Fuji-hegy altalaj vize táplál), a Funatsu- és Yoshida-lávafa formák, a Shiraito no Taki vízesés és a Mihonomatsubara fenyőerdő, valamint az Oshi Jutaku szállások, a Hitoana Fuji-ko Iseki és nyolc további sintó szentély.

A hegyet már régóta az ország hagyományos és jellegzetesen japán szimbólumaként emlegetik, de az UNESCO általi új felvétele kétségtelenül ismertebbé teszi a világon. A Fujit meglátogatók azt hiszen egyet értenek abban, hogy milyen megható élményt ad a hegy megmászása, a gyönyörű, tiszta kilátás, a növény világ, és a hegyi környzet.

Mivel a Fuji nem csak a japánokat, de a külföldieket vonzza, ezért a japánok elkezdtek tudatosan is oda figyelni a környezet megóvására és annak fenntarthatóvá tételére azért, hogy a jövő generációi számára megmaradhasson a mai formájában és szépségében a hely. Sajnos gyakran hallani a nagy csúcsok túlszennyezettségéről és arról a sok szemétről, amelyet a hegymászók maguk után hagynak. Számos kezdeményezés született világ szerte a csúcsok megtisztítására, gondoljunk csak például a Mount Everest esetén.

A Fujin számos mesterséges létesítmény található, például szállások a túrázók számára, pihenőhelyek, ahol egy ital szünetet tarthatunk, éttermek, amelyek frissítőket árusítanak és még egy buldózer is, amelyet az ösvények karbantartására használnak. Ezeknek a szolgáltatásoknak mind nagy ökológiai hatása van a környezetre. Akik voltak már a Fujin, tudhatják, hogy például júliusban és augusztusban még egy postaládát is kihelyeznek a hegy tetejére, hogy a hegymászó el tudja küldeni a képeslapját a csúcsról barátainak vagy a családjának.

A hegy megóvása és védelme érdekében Yamanashi és Shizuoka prefektúrák számos intézkedést tett. Létrehozták a „Fuji-hegy átfogó természetvédelmi tervét” és megalakult a „Fuji Kulturális Örökség Tanácsa” az ingatlan és a környék megőrzése érdekében. Ez számos kormányzati minisztérium és kulturális- környezet védelmi szint együttműködését foglalja magába.

Nem csak minisztériumi szinten vannak kezdeményezések.

Amellett, hogy a könyező helyek számos felületen is felhívják a figyelmet a tisztaságra és a környezet megóvására,  minden augusztusban megrendezik a „Fuji-hegyi takarítása hegymászást”, amelyen a hegymászók segítenek a mászópályák megtisztításában az 5. állomástól felfelé.

Vannak bizonyos alap illem szabályok, amelyeket be kell tartani, például:

 • Ne próbáljuk megfogni a vadon élő állatokat.
 • Ne szedjünk vadvirágot és ne károsítsuk a növényeket.
 • Ne vigyünk házi állatot a hegyre, mert azok veszélyt jelenthetnek az őshonos állatokra és növényekre.
 • Nem szabad kempingezni a hivatalos kempingterületeken kívül.
 • Ne, szabad letérni az ösvényekről. Nem csak a károkozás miatt, de a talaj kiszámíthatatlansága miatt is.
 • Nem szabad üzenetet hagyni a kihelyezett felületeken.
 • A túra botok használatát mellőzni kell, amennyire csak lehet a hegy tetjén, egy esetleges omlás veszély elkerülése miatt.
 • A terepjárók s más járművek behajtása nem engedélyezett 2500 m felett.
 • Emellett nem szabad tüzet gyújtani, állatokra vadászni sem.

Kertész Alexandra

Forrás:

http://www.pref.shizuoka.jp/kankyou/ka-070/fujisanpage/otherlanguage/en/guide2.html