004369911060985

Hōnengyo (豊 年 魚) – A gigantikus óriásgyík

A Hōnengyo egy furcsa kétéltű yōkai, amely időnként megjelenik a folyókban, akárcsak skóciai testvére a Loch Nessie-i tó szörnye.

honengyo japan godzilla youkai

Nagyon nagyra nőhetnek – legalább két méter hosszúra. Testük hosszú és rugalmas, akár a kígyóé és pikkelyek borítják. Lábuk olyan zömök, mint egy teknősé, szemük pedig olyan, akár a tükörfelület. Nagy, fekete tüskés hátúszójuk van, valamint mohák és folyami füvek gyakran fedik masszív testüket.

A japán „Nessie” életét az emberektől távol, a folyók mélyén tölti, és így nagyon keveset tudunk természetes életviteléről vagy viselkedéséről. Ezek a lények csak akkor láthatóak, ha a halászok véletlenül elkapják őket, vagy váratlanul felszínre törnek.

Bár sokan egyfajta halnak tartják, leírása és ábrázolása jobban hasonlít egy hatalmas kétéltűre vagy vízi emlősre. A japán óriás szalamandra (Andrias japonicus) akár 1,5 méter hosszúra is megnő, és a folyókban él.

honengyou japán youkai folklor történetek

Eredete:

A leghíresebb hōnengyo észlelés 1866. évében történt. Egy furcsa hal-szerű lényt fedeztek fel az osakai Yodo-folyó partján. A történetet és a színes illusztrációt széles körben terjesztették az újságokban. A lény 2 – 3 méter hosszú volt. A súlya körülbelül 70 kilogramm. A cikk beszámolt arról, hogy korábban, amikor hasonló furcsa hal szerzeményeket fedeztek fel, megjelenésüket többéves jólét követte a településen. Abban a reményben, hogy e lény megjelenése kedvező jel volt, az újságok „hōnengyo” -nak nevezték a lényt. Feltételezések szerint a Yodo-folyó hōnengyo-ja egy óriási szalamandra lehetett, amely a hegyekről vándorolt ​​le, vagy esetleg egy fóka, amely felúszott az óceán felől.

A japán óriás szalamandra így néz ki:

japan oriás szalamandra honengyo youkai

Érdekesség:

Az Edo-korszakból származó a hōnengyo illusztrációk inspirálták a későbbi Shōwa-korszak legendás filmszörnyetegét a Godzillát is, aki csaknem 90 évvel a hōnengyo újságbemutatója után jelent meg a mozikban.

godzilla japán youkai honengyou gyík japán mesék

Ballagó Petra

Forrás: https://yokai.com/hounengyo/

Képek:

https://yokai.fandom.com/wiki/H%C5%8Dnengyo?file=Honengyo.jpg

Matthew Meyer illusztrációja