004369911060985

Japán szélsőséges időjárással és természeti katasztrófákkal is elég gyakran sújtott ország. Mégis a japán építészet egyik érdekessége, hogy az épületek többsége mindenféle károsodás nélkül megússza ezeket a csapásokat, rengeteg történelmi emlékük maradt fent a mai napig. 

Mitől ilyen masszívak ezek az építmények?

A japán építészet főbb ismérvei

A japánok nem pazarló nép: mindent igyekeznek megóvni és újrahasznosítani. Így van ez az épületekkel is. A régi építmények állagát védik és őrzik, hogy újra használhassák. Ennek spirituális jelentősége is van. 

A japán épületek építésekor egészen a közelmúltig a méretezést a padlóhoz igazították, hisz széket nem használtak a japán otthonokban, mindenki a földön (tatamin) ült. A tető és a mennyezet is alacsonyabb volt.

Mivel Japánban fülledt a nyár és rettentően magas a páratartalom, ezért az épületek nagyobb, szélesebb ablakokkal és ajtókkal rendelkeznek, ezáltal tágasabb és nyitottabb a tér. A padlót magasabb szintre építik, hogy a talajból érkező nedvességtől védjék. 

Várak, kastélyok

A hadurak várai inkább erődök voltak a korabeli időkben, hogy az ellenséges haderőtől védjék a területet. Hogy ne lehessen olyan könnyen megközelíteni, ezek a várak domb- és hegytetőkre épültek, csupán később, gazdasági megfontolásból kezdtek el sík területre is építkezni.

A védelmet vastag falakkal, árkokkal és labirintusrendszerrel is erősítették. A legtöbb vár toronnyal is rendelkezett, bár ezeknek kevésbé a védelem volt a célja, inkább a hadurak erejét volt hivatott mutatni. Egy nagyobb támadás esetén könnyedén leégett – elég volt hozzá egy erősebb vihar is.

Scrap and build

Manapság inkább a scrap and build jellemző a japán építészetre, vagyis hogy lerombolják, majd újraépítik az ingatlanokat. Ennek okai között szerepel többek között az ingatlanárak gyors változása is. 

Japán építészet helyszűkében

A zsúfolt városokban (pl. Tokió) jellemzően már fölfelé építkeznek és igyekeznek figyelni az energiahatékonyságra is. Mivel már a nagyvárosokban alig van hely új házaknak, lakásoknak, elterjedtek a minilakások is, amelyeknek egy-egy helyisége többfunkciósra lett kialakítva.

Forrás: 
Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul? Scolar Kiadó, 2019.

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!