004369911060985

Japánban vannak a legszigorúbb szabályok a fegyvertartásra vonatkozóan, és alapos vizsgálat alapján kaphat csak egy állampolgár fegyvert. Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk a japán fegyverviselés jelenét.

Japán fegyverviselés: mit kell tudni róla?

A legális fegyvertartáshoz mindenkinek részt kell vennie egy kurzuson, amelynek a végén egy írásbeli tesztet kell kitölteni, majd a lőtéri vizsga során legalább 95%-os pontossággal szükséges lőni. Ha a vizsgákat sikerrel teljesítette a jelentkező, köteles részt venni egy mentális és egészségügyi vizsgálaton, illetve a bűnügyi hátterét és a családtagjait, barátait is alapos vizsgálatnak vetik alá interjúk formájában.

Civilek kézifegyvert nem birtokolhatnak, csak sörétes vagy légpuskát, emellett három évenként újra le kell vizsgázniuk.

Kizáró okok a fegyverviselésben:

  • agresszív politikai vagy aktivista csoporttagság
  • büntetett előélet

A fegyvert zárható szekrényben kötelesek tartani, ahogy a lőszert is. Ezen kívül mindenkinek, akinek fegyvertartási engedélye van, le kell adnia egy térképet az otthonáról bejelölve rajta a fegyver és a lőszer helyét.

Japánban az egyik legalacsonyabb a fegyveres bűnelkövetések száma, de az ország egyébként is rendkívül biztonságosnak tekinthető. Ehhez hozzájárulnak a fegyverviselés szigorú szabályai is, amelyekkel a rendőrség nem titkolt szándéka csökkenteni az otthoni fegyvertartók számát. 

Forrás: https://sudy.co.hu/hu/blog/a-japan-fegyverviseles-tortenete-1/

Kiemelt kép: Pinterest