004369911060985

A japán stílus különlegessége az egyszerűségben rejlik. A lakberendezés terén a legfontosabb a funkció, és a letisztultság, de mind ezek mellett az esztétika is. A bútorokra leginkább szögletes formák jellemzőek, és általában közel vannak a földhöz, mint például a térdeplő asztal, vagy a süllyesztett kád.

A földhöz közeli bútorok ismert képviselője a kotatsu, amely egy melegítőasztal nehezebb takaróval lefedve. A meleg az asztal aljába épített, legtöbbször elektronikus melegítőből származik. Az emberek a takaró alá bújva melegedhetnek a télen kissé hűvös japán otthonokban. A kotatsu képviseli a ház szívét.

Az úgynevezett oshiire talán az egyik legjobb példa a helytakarékosságra. Ez egy tolóajtós beépített szekrény, amely a tatami (padlógyékény) szobában található. Ebben tárolják a futont (feltekerhető matrac) és egyéb ágyneműket. Mivel napjainkban már Japánban is sokan ágyban alszanak, használata egészen változatossá vált.

A tér egybenyitására, és elválasztására szolgálnak a bambusz – rizspapír shoji tolóajtók, melyek fényáteresztők. Ez lehetővé teszi, hogy nyáron akár a kert is a ház részévé váljon, hiszen a természetnek is nagy szerepe van a japán minimalizmusban. A tolóajtók helyet spórolhatnak a kisebb lakásokban, ahol gondot jelentene egy hagyományos ajtó kinyitása.

A japán otthonok egyik legfontosabb része az előszoba (genkan). A ház többi helyiségéhez képest süllyesztve alakítják ki. Itt köszöntik a vendégeket, és itt bújnak bele az otthoni papucsokba is, mivel utcai cipővel nem szabad a házban járkálni.

A japán stílust a Zen buddhista tanok határozzák meg. Ennek lényege, hogy minél kevesebb fölösleges dekorációt helyezzünk el életterünkben, amelyek elvonhatják figyelmünket. Ezáltal  letisztult tér és rend uralja a japán házak belsejét. Tehát a kevesebb igenis több. Nagyon fontos a természettel való harmóniára törekvés. A színek és anyagok a természet által inspiráltak. A fa valamilyen formában minden otthonban megtalálható. Dekorációként gyakran tradicionális japán növényeket helyeznek el, mint például a bonsai és a bambusz. A bútorok gyakran sötétebbek, így a falak, vagy a padló világos színe biztosítja a kontrasztot.

A minimalista élet nem csak esztétikai okokból kedvező. Sokan úgy tartják, hogy ez a fajta életvitel, miszerint nem árasztjuk el magunkat szükségtelen tárgyakkal olcsóbb, és környezetkímélő is. Mindemellett a letisztultság és a rend csökkenti a stresszt is a mindennapok során.

A lakások berendezése általában elegáns és kifinomult, kevés bútort kap helyet a szobában, nincsenek felesleges darabok. A letisztult elrendezésnek köszönhetően a szűkösebb terek is a tágasság érzetét keltik.

Ha a saját otthonunkban is szeretnénk néhány japános elemet bele vinni, természetesen nem kell teljesen átvenni a tradicionális japán berendezési elemeket ahhoz, hogy a keleti hangulatot megteremtsük. Azért, hogy ez a stílus élhető maradjon a mai modern körülmények között is, és az európai kultúrában megszokott praktikus elemeket megtartsa, nem is tanácsos minden hagyományos japán lakberendezési fogást alkalmazni. Ilyen például a tatamis szoba, amely bár gyönyörű, de itthon nagyon nehezen beszerezhető és nem praktikus abból a szempontból nézve, hogy a rá helyezett bútorok könnyen károsíthatják a tatami felületét. Emellett a tatamit rendszeresen kezelni kell rovar irtó szerekkel is, amelyek itthon nem könnyen beszerezhetőek. Ezt sokan úgy oldják meg, hogy a szoba egy részére helyeznek tatamit, alacsony asztallal és párnával.

Az alacsony asztalka is bár nagyon jól mutat, hosszabb üldögélés után nem kedvez a derekunknak, ezért ha ezt be kívánjuk építeni az otthonunkba, előtte tartsunk főpróbát és egy ideig tapasztaljuk meg, milyen is hosszasan földön ülve élni a mindennapokat. Nem mindenkinek válik be hosszú távon, ezt tapasztalatból mondom.

Akkor joggal merül fel a kérdés, hogy mik lehetnek azok a lakberendezési praktikák, amelyekkel kicsit japánossá tehetjük otthonunkat?

A hagyományok tisztelete és a természetes anyagok szépségének egyensúlya adja ennek a stílusnak a lényegét.

Ezt a szemléletet figyelembe véve íme néhány ötlet, hogyan alkalmazzuk ezt a saját otthonunkban:

Kedvelt látvány elemek a helyiségeket elválasztó tolóajtók. Eredetileg papír kazettás tolóajtókat (shōji – 障子, ejtsd: sódzsi) használtak. Ennek modern változata a mart üveg betétes tolóajtó lehet.  Nagy előnye a hely takarékosság és a különleges kinézet.

Használjunk sok fát.

A kevesebb néha több elvet fogadjuk meg és ne díszítsük túl a helységeket. Japánban ennek praktikus okai vannak: földrengések alkalmával biztonságosabb, ha nincsenek lehulló tárgyak. (Bár a japánok is tudnak rendetlenek lenni és túlzsúfolni a lakásukat, erről ne feledkezzünk meg- ilyen példákat is gyakran látni)

A természetesen színek és anyagok dominálnak. A dekorációs elemeknél is a természet köszön vissza.

Ha a lakásunk kialakítása nem teszi lehetővé az előszoba és a többi tér szintbeli elválasztását (genkan), ügyeljünk arra, hogy a cipőink, kabátjaink rendezetten legyenek elhelyezve az előszobai részen, elválasztva a lakás többi részétől. A japánok az utca porát nem viszik be a lakás többi részébe.

A szobákba ne legyenek felesleges bútordarabok, használjunk alacsony, egyszerű vonalvezetésű bútorokat. Praktikus a tolóajtós gardrób szekrény, alacsony, letisztult ülő bútorokkal.  

Japánban a fürdő kultúrának nagy jelentősége van. A fürdő kád a lakások fontos része. Napjainkban a kis lakásokban a kis méretű, mélyebb kádak a jellemzőek. Az egész fürdőszoba úgy van kialakítva, hogy az alja egy műanyagból van kiöntve, így könnyen tisztítható. Általában előbb zuhanyoznak, alaposan tisztálkodnak, majd utána hosszan, kényelmesen fürdőznek.

A dekoráció egyszerű, visszafogott és nincs sok belőle. Itt is a természet köszön vissza.

Te berendeznéd így az otthonod?