004369911060985

A történelem során a világ kultúráinak történetei hősökről és szörnyekről, romantikáról és tragédiáról, halálról és újjászületésről szóltak. Ezek a mítoszok és legendák döntő szerepet játszottak a világról alkotott képünk kialakításában és a megmagyarázhatatlan magyarázatában. Japán, amelyet gyakran a „felkelő nap országaként” emlegetnek, a folklór és a mitológia gazdag szövevényével büszkélkedhet, amely misztikus lények és szörnyek sokaságától hemzseg. Ez a cikk a japán mitológia leghíresebb és leghírhedtebb lényeivel foglalkozik, köztük a kitsune, a kappa, a tengu, a satori, az oni és a ryū-val.

Kitsune: Alakváltó rókaszellemek

A japán folklórban a rókákat, azaz a kitsune-kat, ravasz és intelligens állatokként tisztelik. A néphit szerint a rókáknak számos mágikus erővel rendelkeznek, többek között képesek fantomfényeket és -hangokat előidézni, és képesek az alakváltoztatásra. A kitsune gyakran alakul át emberhez hasonló lényekké, jellemzően gyönyörű nőkké vagy idős férfiakká, és néhányukról úgy tartják, hogy megszállják az embereket, ami a „kitsunetsuki” nevű jelenséget eredményezi. Az emberi alakban lévő kitsune azonosítása kihívást jelenthet, de a jelek közé tartozik a farok, a rókaszerű vonások, a kutyák megvetése és a róka alakú árnyék. A kitsune lehet jóindulatú (zenko) vagy huncut (yako), és a japán kultúrának mind a mai napig jelentős részét képezik.

Kappa: Kétéltű szélhámosok

A Kappa kétéltű démonok, amelyek a japán mitológiában a tavakban, belvizekben élnek. A leírások szerint ezek a lények pikkelyes vagy nyálkás zöld bőrrel, majom vagy teknősszerű arccal, úszóhártyás ujjakkal és teknősbéka-szerű páncéllal a hátukon rendelkeznek. A kappákat a fejük tetején található jellegzetes tányéros jellegű üreg, a „sara” különbözteti meg, amelyet vízhordásra használnak. A kappák hírhedtek erejükről, szumó birkózási képességeikről és pajkos bohóckodásukról, például arról, hogy embereket és állatokat fojtanak vízbe, vért isznak és májat esznek. A kappáktól való védekezésre különböző módszerek léteznek, például meghajolni előttük, hogy visszahajoljanak és kiürítsék a saraikat, vagy uborkát és padlizsánt dobni a rejtekhelyükre, amire fel van vésve a nevük, hogy élethosszig tartó védelmet nyújtsanak velük szemben.

Tengu: A trükkös mesterek

A tengu-k, amelyeket gyakran antropomorfizált ragadozó madarakként ábrázolnak, mint a sárkányok vagy varjak, a buddhista legendákból származó mesteri harcművészek. Hírhedt szélhámosok, akik arról híresek, hogy megkínozzák azokat, akik meggyalázzák a dharmát vagy a bushido kódexet. A tengu természetfeletti erők széles skálájával rendelkezik, beleértve az alakváltást, a telepátiát és az álmokba való belépést. Csínytevéseik az utazók becsapásától kezdve a vagyontárgyak átadásán át az ehetetlen ételek illúzióként való felszolgálásáig terjednek.

Satori: a hegylakók

A Satori nagytestű majmok, hihetetlen intelligenciával és az emberek gondolatolvasásának képességével.

Úgy tartják, hogy ezek a lények a sintó vallás Yama-no-kami hegyi isteneinek gyermekkori megtestesülései. A Satori arról ismert, hogy telepatikus elmejátékaikkal gúnyolják és őrületbe kergetik az embereket, mielőtt megölnék és felfalnák őket. A legjobb védekezés a Satori ellen, ha kiürítjük az elménket, hogy ne keltsük fel az érdeklődésüket.

Oni: a gonosz démonok

Az Oni, japán démonok néven ismert, különböző formákban léteznek, de jellemzően hatalmas emberszerű szörnyként ábrázolják őket, szarvakkal, éles fogakkal és élénk (piros) színű arcbőrrel. Úgy tartják, hogy akkor születnek, amikor az igazán gonosz emberek meghalnak, és a buddhista poklokba kerülnek, ahol szörnyű alakokká alakulnak át. Az Oni-t gyakran társítják a fájdalom, a halál és a pusztítás okozásával. A szójabab állítólag elriasztja az onikat, és megvakítja őket, míg a vasfegyverek szintén jó eszközök az elriasztásukra.

Ryū: a japán sárkányok

A ryū, a japán sárkányok a kínai mitológia sárkányaira hasonlítanak hosszú, kígyószerű testükkel, agancsszerű szarvukkal és koi halakra emlékeztető pikkelyeikkel. Ezek a hatalmas lények a vízzel, többek között az esővel, a folyókkal és a tengerrel kapcsolatosak. A ryū tenger alatti barlangokban élnek, ahol kincseket és mágikus ereklyéket gyűjtenek. A japán mitológia félelmetes és rejtélyes lényekként ábrázolja őket, akiket egyszerre tisztelnek és félnek.

A japán mitológia misztikus lények és szellemek kincsesbányája: a varázslatos kitsune-tól a huncut kappáig, a trükkös tengutól a gondolatolvasó satoriig, a gonosz onitól a hatalmas ryūig. Ezek a lények továbbra is áhítatot és félelmet keltenek, és bepillantást engednek Japán gazdag kulturális és spirituális örökségébe.

Forrás.

https://en.wikipedia.org/wiki/Y%C5%8Dkai

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán