004369911060985

A jazz Japánban az 1920-as években jelent meg a Hatano Jazz Band jóvoltából, akiket az első japán jazz-zenekarnak tartanak. 

Osakában jöttek létre az első olyan táncos helyek, ahol a zenészeknek volt lehetőségük kipróbálni, megtanulni és gyakorolni a jazzt. A japánok konzervatív része viszont nem nézte jó szemmel az amerikai stílust, így ezeket a helyeket bezárták. A zenészek Tokióba mentek tovább szerencsét próbálni.

Fumio Namri volt az első jazz-zenész (trombitás), aki nemzetközi elismertségre tett szert. Együtt zenélt a japán származású amerikai zongoristával, Teddy Weatherforddal is. Nanri Japán-szerte koncertezett swing bandájával, az amerikai stílusú Hot Pepperszel.

A második világháborúig több zenekari próbálkozás is volt, míg a világháború alatt a jazzt betiltották, mivel az ellenség zenéje volt. Azonban addigra ez a műfaj már ismert és kedvelt volt annyira, hogy a tiltás ellenére is hallgatták, játszották.

A jazz japán kultúrában betöltött szerepe

Japánban és Amerikában sok kritikusa volt a japán jazznek: olcsó másolatnak tartották. Ezt ellensúlyozva a japán zenészek elkezdték belevinni a japán sajátosságukat a jazzbe, így egy izgalmas egyvelege alakult ki a műfajnak, mely elbírta a zen buddhizmust és az udvari zenei elemeket.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_jazz

Kiemelt kép: pexels

error: Content is protected !!