004369911060985

A Heian – korszak csúcsán, valamikor a 11. században egy japán úrhölgy, Murasaki Shikibu megírta a világ első romantikus regényét, a Genji monogatarit(源氏物語) vagyis Genzsi herceg szerelmeiről szóló művet.

Míg a regény világhírűvé vált, annak megalkotójáról sajnos elég keveset tudunk, pedig szülővárosában, Kiotóban (korábban Miyako számos szobor állít emléket az írónőnek. Az egyik leggyönyörűségesebb Uji-ban található, Kiotó külvárosában, annak a hídnak a lábánál, amely három nagy szamuráj csata színhelyéül is szolgált. A szobor Murasaki úrhölgyet ábrázolja és Genji regényének utolsó fejezetét. 

Liza Dalby amerikai antropológus a japán kultúra specialistája. Nyugati emberként először válhatott gésává a szigetországban, melyről később könyvet is írt, továbbá részt vett az ‘Egy gésa emlékiratai’ c. regény filmadaptációjának elkészítésében is.
A Kiotóban eltöltött évek alatt ismerkedett meg Murasaki munkásságával, és elhatározta, ideje, hogy az emberek megismerjék az írónő életét is. Könyve, a „Muraszaki meséje” olyan eredeti naplóbejegyzésekből és levelek sokaságából áll, mely máig fennmaradtak. Megismerhetjük a lány magányban töltött serdülőkorát, hiszen édesanyját korán, alig 15 éves korában veszítette el. Ez a magány vezette őt az írás felé, és születtek meg meg a „Fényes herceg” kalandjai, melyek népszerűsége végül bebocsátást nyújtottak Muraszaki számára a császári udvarba is.

Írta: Ballagó Petra

MEGJEGYZÉS: A cikk a Kyoto Journal 48. számában jelent meg 2001-ben. 

http://https//kyotojournal.org/product/kyoto-journal-issue-48/
https://kyotojournal.org/conversations/imagining-lady-murasaki/?fbclid=IwAR16WbKwaJZ66q4DKN-MrDzdcWIBHcF7JRrp5gSvMaguLW6Vkw-gKaj24-s

Kép: Jean-Pierre Dalbéra via Flickr