004369911060985

Izanami no Mikoto (伊弉冉尊/伊邪那美命) az Élet és egyben a Halál istennője is a shinto vallás szerint. Izanami és párja, Izanagi az első olyan istenpár, akiket azért küldtek, hogy megalkossák világunkat az ős Káoszból. De hogyan lett egy teremtő istennőből a halál úrnője?

izanami izanagi mitológia japán

onogoroshima, japan, mitológia Onogoroshima, Japán

A küldetés: Teremtsük meg Japánt!

Izanami és Izanagi tehát hozzá láttak a feladatukhoz. A Mennyek és a Föld között lebegő hídon állva Izanagi az Ame-no-Nuboko, avagy a Mennyei lándzsát belemártotta az ős, éjsötét tenger vizébe. Amikor kiemelte, a pengéről lecsöppenő sós cseppekből lettek aztán Japán első szigetei. A legelső, Onogoroshima volt, mely később hitvese, Izanami otthona lett.

  izanami, izanagi, japan, mitológia, hiroshige Hiroshige ukiyo-e ábrázolása a párról

Az első menyegző a Földön…

Onogoroshima szigetén lassan felépült Yahiro-dono, a palota, melyet a Mennyei Oszlopok tartottak. Ebben a palotában esküdött örök hűséget egymásnak Izanami és Izanagi. Úgy tartják, hogy mivel a menyegzőn először a feleség tartott beszédet ura helyett, első gyermekük (Hiruko/Ebisu) életképtelennek született. Egy másik verzió szerint viszont éppen a férj viselkedett tiszteletlenül ifjú hitvesével a nászéjszakán, ezért lett deformált a gyermek. Bármelyik verzió is legyen igaz, annyi bizonyos, hogy Izanami és Izanagi kapcsolata már a legelején nem volt harmonikus.

A teremtés pusztító ereje – A Tűz

Szerencsére, a pár jobb belátásra tért, újra értékelték házasságukat és a hozzá kötődő ceremóniákat, így ezután egészséges istenek jöhettek a világra. Sorban születtek meg a hegyek, folyók, erdők védőszellemei, míg végül Izanami világra hozta Kagutsuchi-t, a Tűz istenét. A szülés olyan iszonyatos fájdalmakkal és sérülésekkel járt, hogy a nő végül belehalt. Lelke Yomi Birodalmába, az Alvilágba került. Izanagi szeretett felesége elvesztése miatt égtelen haragra gerjedt, és lándzsájával darabokra vágta az újszülöttet. Végül mindkettőjük holttestét a Hiba hegy lábánál helyezte örök nyugalomra. A férj azonban nem lelt nyugalmat, és elhatározta, lemegy az Alvilágba, és visszaszerzi feleségét.

  a halál kapuja japán Az alvilág kapuja

A Halál úrnőjének születése

Az Alvilágban Izanagi végül megtalálta hitvesét, ám a nő nem hagyhatta el engedély nélkül a holtak birodalmát, hiszen már evett az ottani étkekből. Izanami elmondta férjének, hogy beszélnie kell Yomi lakóival, hogy engedélyt kérjen tőlük a távozásra, és addig Izanaginak türelmesen kell várakoznia, mert a ceremónia eltarthat egy ideig, ám semmi képen ne gyújtson fényt a holtak országában. A férj megfogadta, ám végül mégsem tudott várni. Letört egy darabot a fogából, kitépett pár hajszálát, és meggyújtotta a fáklyát. A látványtól földbe gyökerezett a lába: korábban gyönyörűséges felesége oszladozó holttestként állt előtte. Annyira megijedt tőle, hogy elmenekült. A nő égtelen haragra gerjedt, amiért a férj megszegte ígéretét, s őt magát megszégyenítette a holtak előtt, ezért mindenféle túlvilági szörnyeket és szellemeket küldött utána, hogy elpusztítsák. Szerencsére, Izanaginak sikerült kimenekülnie a barlangból, mely az Alvilág bejárata volt. Félelmében, egy hatalmas sziklát görgetett a barlang bejáratához, hogy sem felesége, sem pedig a szörnyek ne tudjanak kijönni onnan. A nő ekkor megfenyegette Izanagit, hogy ha nem engedi őt ki a barlangból, akkor naponta ezer embert szólít majd át magához a másvilágra. Mivel a férjet sem kellett félteni, válaszul közölte, ha volt hitvese nem hagyja ezt abba, ő úgy 1500 újszülöttet segít a világra minden áldott nap. Ettől a ponttól házasságuk végleg zátonyra futott. Izanagi lett az élők világának istene, volt hitvese pedig az Alvilág Úrnőjévé vált.

Izanami és Izanagi személye ma már nem része napjaink japán kultúrájának. Csupán a statisztikának hihetünk: még mindig 1000 ember hal meg naponta, de 1500 új születik a helyébe. A néphagyomány szerint azt a helyet, ahol az Alvilágba vezető lezárt barlang található, Yomotsu Hirasaka-nak hívják.

Írta: Ballagó Petra

Források:

https://ancient-japan-izumo.com/history/chapter3
https://mythology.wikia.org/wiki/Izanagi

http://www.ancient-mythology.com/japanese/izangi-izanami.php

képek:

https://blog.musement.com

Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=626913

https://ukiyo-e.org/

Le blog de Catherine Aguillon