004369911060985

Közeleg a nyár, amikor is Japánban a szellem történetek és úgy általában a szellemek világa előtérbe kerül. Például az obon fesztivál is a szellemek világunkba történő vissza térésével áll kapcsolatban.

yokai japan szellem történet

Vajon miért foglalkoztatja a japánokat ennyire a szellem világ?

Japánban a különféle szellemek az ókortól kezdve megjelentek a könyvekben és a folklórban, de létezésüket száj hagyományok útján is átadták egymásnak.

A rendkívüli világkép és a dermesztő félelem továbbra is lenyűgöző és magával ragadó az emberek számára, bár most már vannak magyarázataink az egyes eseményekre, nem úgy mint régen.

Ha követed a blogot, akkor már biztos olvastad a bejegyzést arról, hogy Japánban ezeket a különösen rémisztő, mégis vonzó lényeket hogyan próbálják csoportosítani. Ezekben a „rendszerekben” valójában egyértelmű különbségeket határoznak meg szellemek és a yōkai között.

yokai japán horror szellem világ

A szellem egy „halott ember szelleme” vagy „egy lélek alakja, amely valamiért nem érte el a megvilágosodást, vagy nem kelhetett át a túlvilágra. Ez a halott lélek valamiért ezen a világon rekedt és a szellemmel való találkozás is a szellem elhalálozásának körülményeivel kapcsolatban történik.  Egy ilyen híres történet a Himeji-kastélyban Okiku története, aki a kategorizálás szerint Yuurimi, azaz olyan szellem, aki hirtelen halt meg, hiányzik egy testrésze.

Ezzel szemben a yōkaiok furcsa és szokatlan jelenségek, amelyek túlmutatnak az emberi megértés határain. Rendkívüli lények, amelyek titokzatos erővel bírnak, és előfordul, hogy „mononoke” -nak is nevezik őket.

Régen úgy gondolták, hogy minden természeti tárgy vagy élőlény egy szellemet rejt magában, és az emberi erőt felül múló jelenségeket, mint például a természeti katasztrófákat is azzal magyarázták. Voltaképpen mindent, amelyet nem tudtak megmagyarázni, a yōkaiok számlájára írtak.

A japán szellemek történetét a Nara-korszakban elkészült „Kojiki” és „Nihonshoki” is említi. Itt szó esik Yomi földjéről (Yomi-no-kuni (黄泉, 黄泉の国),  ahová a halottak járnak. Ez a halottak földje, vagy a sötétség földje. Nagyjából ebből a korszakból létezik az az elképzelés is, hogy a halottak elhagyják ezt a világot, és egy másik világba kerülnek, a Yomiba.

A szellemeket először démonként ábrázolták.

Később a korai Heian-kori ” Nihon Ryōiki (日本霊異記)” elbeszélések gyűjteményben található setsuwák (száj hagyományok és elbeszélések), amelyek nem csak buddhista tanításokat vagy építő szándékú tanulságokat tartalmaznak, hanem számos olyan természetfeletti, feltehetőleg kitalált  szereplőt, eseményt mesélnek, el, amelyeket mint valós történés mutat be. A mítoszok, legendák, mondák, meséket gyűjtötték benne össze, cél csoportja az átlag japán ember és annak világa volt. A Muromachi-korszak után megjelent Noh és Kabuki darabokban is előszeretettel vették elő ezeket a témákat .

A Heian-korszakból például fenn maradt olyan rejtélyekkel kapcsolatos elbeszélések gyűjteménye, amelyet  ” Konjaku Monogatarishū (今昔物語集)”-nak neveznek.  Több mint ezer elbeszélést, mesét és rajzokat gyűjtötte össze benne. A ” Hyakki Yagyō (百鬼夜行,  száz démon éjszakai felvonulása)” is ebből az időből származik és a yōkaiok menetét ábrázolja. Ezt a kor egyik legkiemelkedőbb munkájának tartják.

hyakki japan yokai szellem horror tortenet

Az Edo-korszakban a szellemekkel kapcsolatos témák nagyon népszerűek lettek, különösen a hosszú ideje mesélt történetek. Ilyen például a „Kaidan Banashi” nevű rakugo-történet, amely nagy sikert aratott az egyszerű emberek körében.  Yamata no Orochi, a legendás nyolc fejű sárkány is egy régebbi történet, aki részben egy félelmetes szellem, részben isteni jellemzői és természet feletti ereje van.

A nagy népszerűségnek a hátterében az áll, hogy az ukiyo-e fametszetek ebben az időszakban terjedtek el és a nagy ukiyo-e művészek előszeretettel ábrázoltak yōkaiokkal kapcsolatos témákat. Maruyama Ōkyo például egy ilyen ukiyo-e fametszet készítő művész, aki a kora Edo-kor festőjeként rajzolt szellemeket, nagyon reális megjelenítésben.

Képek:

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1241077

By Yoshitoshi – Walters Art Museum: Home page  Info about artwork, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18820880

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=576871

Forrás: https://aboutjapan.japansociety.org/yokai-fantastic-creatures-of-japanese-folklore

Japanese Legends: The Three Most Evil Yokai of Japan