004369911060985

Ahol emberek vannak, ott vannak betegségek is. Időről időre előkerülnek régi orvosi könyvek világ szerte, ahol a betegségeket és azok kezelését írják le. Mai tudásunkkal egy egy ilyen képes könyv láttán felszökik a szemöldökünk és hálát adunk, hogy a huszonegyedik században mehetünk orvoshoz.

Nem volt ez máshogy Japánban sem. A japánok mindig is vonzódtak a megmagyarázhatatlan, rémisztő, misztikus dolgokhoz. Ezért nem meglepő, hogy a betegséghez, megmagyarázhatatlan testi jelenségekhez is a yōkaiok gazdag világából társítottak néhányat.

A Kyushu Nemzeti Múzeumban például található egy 16. Században íródott képes könyv, a Harikikigaki egy példánya. Szerződje ismeretlen, a szövege orvosi témákat dolgoz fel és azt állítja, hogy a betegségeket a testbe mászó apró, yōkai szerű hibák/kórokozók okozták.

Ez az elképzelés olyannyira elterjedt volt, hogy a 19. század végéig a japánok azt hitték, hogy a betegségeket, főleg a fertőző betegségek terjedését egy gonosz istenségnek a Yakubyo-gaminak(疫病神)a köszönhetik. Részben ezért is alakult ki a shimenawa vagy az otthonokban inkább a shimekazari (しめ飾り)  használata, mert úgy tekintettek rá, hogy az megvédi őket a gonosz szellemek / betegségek házakba történő bejutásától.

Eleinte úgy gondolták, hogy ezek a gonosz istenek emberi formát öltenek, de később, a Kínából származó szövegekben olvasható írások hatására, kis lényként kezdtek el rájuk tekinteni, amelyek a testben garázdálkodnak.

Az 1568 körül írt Harikikigaki többnyire az akupunktúráról szól, azonban ez a ritka szöveg 63 különböző yōkai szerű lény ábrázolást tartalmaz a különböző gombákról (baktériumok), parazitákról, rákos sejtekről, amelyek vélhetően betegségeket okoznak.

A képeken látható Mimimushi például fájdalmat okoz a gazdájának, miközben a fülről a szívre vándorol, valamint vágyat ébreszt a hideg ételek iránt és idegenkedést a forró ételektől és duzzadt hasat.

A Kitai egy groteszk, fertőző yōkai, amely egy szaké pohár méretű vérrögként kezdődik el növekedni. A hasban kezdődik, növekedése közben vándorol. Fokozatosan arc vonások alakulnak ki rajta, amely leginkább egy tehén arcára emlékeztet, csak élénk piros színű, fekete szarvakkal. Aztán hosszan növekszik tovább és leginkább egy kígyó alakjára emlékeztet. Lassú mozgású, de könnyen felbőszíthető yōkai, ezért könnyen dühbe gurul, amelyet átad az Őt hordozó emberi testnek is, aki hisztérikus rohamot kap erre.

A gyochu egy szexuális úton terjedő yōkai, amely a nemi szervekben él, és elmondja a pokol királyának minden rossz dolgot, amit a gazdája tett.

Elnézve ezeket és a többi ilyen yōkait, annyi bizonyos, hogy nem lennék a régi korban élt emberek helyében…

 Lehet hallottad, de Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja és maga október hónap a női szűrővizsgálatok fontosságára való felhívás hónapja.

De nem csak a hölgyek, de az urak esetében is fontos hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett betegségeket ma már nagy eredménnyel lehet gyógyítani, ezért érdemes évente egyszer ellátogatni a fontosabb szűrő vizsgálatokra. Ezért ha elolvastad ezt a bejegyzést és már halogatsz egy szűrő vizsgálatot egy ideje, vagy idén még nem voltál volna, akkor biztatunk arra, hogy kérj időpontot az orvsoodhoz egy check up-ra.

Forrás:

https://intojapanwaraku.com

https://japanshrinestemples.blogspot.com/2014/08/yakubyogami.html

Mythical 16th-century disease critters