004369911060985

Akkorokamui (アッコロカムイ) egy óriási polip istenség, amely Hokkaidō szigetének északi részén, az Uchiura -öbölben tanyázik.

akkorokamui ainu japan youkai

Akkorokamui (アッコロカムイ) az ainu folklórból származik, ahol Atkor Kamuy néven ismerik. Neve „kötéltartó kamuy-t” jelent. A kötéltartó megfogalmazás valószínűleg a polip csavartkötél-szerű csápjaira utal, míg a kamuy az ainuk által használt kifejezés az isteni lényre, mely a japán „kami” jelentésével egyezik meg.  Az ainu folklórban Akkorokamui -t vízi istenségként tartják, és az Uchiura -öböl uraként tisztelik.

Olyan hatalmas teremtmény, hogy a csónakokat, de akár bálnákat is képes könnyűszerrel egyben lenyelni. A lény egész teste bíbor színű. Olyan nagy, hogy amikor megjelenik, a tenger, sőt még az ég is ugyanilyen színűvé válik, ahogy visszatükröződik az állat testének mély vörös színe.

Minden olyan hajót, amely elég ostoba ahhoz, hogy túl közel ússzon Akkorokamuihoz, egészben nyelni el a lény. Ezért aztán a helyiek generációk óta távol maradtak a víztől, amikor a tenger és az ég vörös színűre változott. Azok a halászok és tengerészek, akiknek nem volt más választásuk, mint a vízen tartózkodni, kaszákat vittek magukkal, hogy képesek legyenek megvédeni magukat az óriáspoliptól.

akkorokamui japan youkai octopus

Eredete:

Valamikor réges-régen a Hokkaidō északi részén lévő hegyekben, Rebunge nevű falu közelében, élt egyszer egy óriási pók, Yaushikep. Ez a pók hatalmas volt. Nagy vörös teste egy egész hektáron terült el. Egy napon Yaushikep leereszkedett a hegyekből és megtámadta Rebunge népét. Tombolva megrázta a földet, és mindent elpusztított, ami csak az útjába került. A falusiak megrémültek. Imádkozni kezdtek az istenekhez, hogy mentsék meg őket. A tenger istene, Repun Kamuy meghallgatta imáikat, és behúzta Yaushikep-et az öbölbe. Amikor a hatalmas pók a vízbe került, óriási polippá változott, és Istenként vette át az öböl irányítását. Azóta az emberek Atkor Kamuy (vagy Akkorokamui) néven ismerik.

akkorokamui youkai polip japán hokkaido

Érdekesség:

John Batchelor a 19. században az ainukról írt egy átfogó könyvet, amelyben többek között erről a lényről is beszámol. A könyv ingyenesen megtekinthető itt: https://archive.org/details/ainutheirfolklor00batcrich/page/n27/mode/2up

Ballagó Petra

Forrás:

Képek:

ukiyo-e.org