004369911060985

A napokban került ki a következő ambiciózus Netflix anime előzetese.

Az Altered Carbon (magyar címén: Valós Halál) eredetileg egy 2002-ben kiadott, Richard Morgan által megírt, cyberpunk gyökerekhez visszanyúló sci-fi regény, mely még Philip K. Dick díjat is nyert mindössze egy évvel megjelenése után. 2018-ban pedig Netflixen elindult egy élőszereplős, amerikai adaptációja a regénynek, mely több-kevesebb sikerrel hű volt a forrásanyaghoz. Az első évadot a kritikusok többsége megoszló véleményekkel analizálta, viszont a második évadról már azt állítják, hogy egyre inkább kezdi elérni az eredeti műben lefektetett potenciálokat.

A történet közel 300 évvel a jövőben játszódik, és egy olyan alternatív jövőképet mutat meg, melyben a halál koncepciója nem létezik, hiszen az emberek tudata átmásolható és tárolható úgynevezett „stack-ekben”, melyek egyfajta implantátumként szolgálnak és a személy lelkét is szimbolizálhatják. Halálukat követően a stackek áthelyezhetőek új „sleeve-ekbe”, melyek gazdatestekként szolgálnak az ember tudatához. Ezen technológia által az embereket jóformán vissza lehet hozni a halálból.

A Netflix „animésített” spinoff története a Latimer bolygón játszódik és ugyanazon Takeshi Lev Kovacs körül forog, aki az eredeti művek főszereplője is. Ezúttal főhősünk feladata, hogy megvédjen egy fiatal lányt, és mindezek mellett egy Yakuza vezér halálesetének a felmérésével is megbízzák. A készítők nyilatkozása szerint az új verziónak az lesz a célja, hogy mindössze tovább bővítse az élőszereplős, Laeta Kalogridis által rendezett sorozat világát és az eredeti történet mitológiáját.

A hivatalos előzetesek (mind angol, mind japán nyelven) pontosan március 9.-én láttak napvilágot, és azonnal megragadta a nézők tekintetét vérbeli japán cyberpunk látványvilágával és CG animációjával mely az elmúlt pár évben nagy divat lett az anime iparban is, ezzel elhagyva a tradicionális követelményeket, s ezzel megengedve, hogy az animáció szabadabban mozoghasson és fejlődhessen sokkal „nyugatibb” irán