004369911060985

Az Amemasu (雨鱒) a japán neve egy pisztrángfajnak, amely Északkelet-Ázsiában található, a szigetország északi területeinek hideg patakjaiban vagy tavaiban. A vadhorgászat kedvelt célpontjai, és a halászatban is tenyésztik. Általában 70 cm hosszúak, de a feljegyzett leghosszabb példány 120 cm volt. Lehet, a halászok már régen is szerettek történeteket mesélni a nagy fogásaikról, ezért nem meglepő, hogy megszületett amamasu története.

amemasu

Amemasu élete nagy részét a vízben tölti, távol az emberektől. Leginkább folyókban és patakokban találhatók meg, de léteznek tengeri fajták is. Gyakrabban fordulnak elő Hokkaidón, Honshu északi részein és a Japán-tenger mentén, de egyes forrásokban Shikoku környékén is említik.

Mindenevő, ami befér a szájába, azt meg is eszi. A Yōkai amemasu kolosszális méretűre nőhet, néha a tetőtől a farokig egy egész tavat átível. Ezek az óriás amemasuk időnként hajókat süllyesztenek el, felfalva mindenkit akit csak tudnak. Az ainu folklór szerint az óriás amemasu farokcsapása okozza a földrengéseket – hasonlóan Namazu óriásharcsához, amely Japán többi részén okoz földrengést.

Amemasu emberi alakká változhat, és a szárazföldön is járhat. Általában fiatal, gyönyörű nők formáját ölti magára, hogy elcsábítsák a fiatal férfiakat. A megváltozott formájú amemasut a bőrükről lehet felismerni, amely hidegnek és nyirkosnak tűnhet, ha megérintjük.

Mashū-tó legendája

Hokkaidóban számos tóról mesélik, hogy az óriás amemasu hazája. Az ainu folklór szerint az amemasu egyben védő istenség is. A Mashū-tó például egy bálna méretű amemasu otthona.

A japán mitológia szerint a szigetet története során pusztító szökőárokért csak Amemasu felelős. A legenda szerint ezer és ezer évvel ezelőtt egy gyönyörű szarvas ivott az akkori Mashū -tó nyugodt vizéből. A Yōkai Amemasu felemelkedett a felszínre nyitott állkapcsokkal, hogy lenyelje azt. Annyira gyorsan történt minden, hogy a szarvast elfelejtette megrágni, ezért az élve bejutott a gyomrába.

A szarvas olyan tiszta könnyeket sírt az állat belsejében, hogy a könnyek tönkretették Amemasu gyomrát. Erőteljes kiáltása lyukat nyitott a gyomrában, megölve, és lehetővé téve a fogságban tartott állatnak, hogy megszökjön.

Egy elhaladó madár elképedve nézte Amemasu tragikus végét. Gyorsan elrepült a legközelebbi falvakba, hogy elmondja a történteket a lakosságnak, figyelmeztetve őket, hogy a vízáradás minden házukat elöntheti.

Az értesített falvak közül egyedül az ainuk döntöttek úgy, hogy a hegyekben keresnek menedéket, a többiek inkább meglátogatták a halott Yōkai holttestét. Miután megérkeztek a helyre, úgy döntöttek, hogy megeszik a testét, így anélkül, hogy tiszteletet tanúsítottak volna Amemasu iránt. A legenda szerint amint befejezték az evést, a víz elkezdte elárasztani az összes falut, megölve minden lakójukat.

Az ainu nép szerint minden alkalommal, amikor szökőár fordul elő Japánban, az Amemasu haragjának köszönhető. Ezt a lényt feldühítik a japánok tengeri lények ellen elkövetett bűncselekményei, és hirtelen megrázzák az óceánt, félelmetes hullámokat indítva meg büntetésükre.

Más legendák

A Shikotsu-tó  állítólag olyan nagy amemasut tartalmaz, hogy a feje érinti a tó egyik végét, a farka pedig a másikat.

A Wakayama prefektúrából származó minabei legenda egy titokzatos örvényről mesél, amely egy mély tóban jelent meg. Egy óriási amemasu élt a tóban. Minden tavasszal egy gyönyörű nő formájában bújt elő és két-három napig fiatal férfiakat fogott, és elvitt – senki sem tudja, hová. Soha többé nem látták őket. Akik megmenekült, azt mesélték, hogy a hideg, nyirkos bőréről tudták, hogy nem szabad vele menniük. Egy nap egy kormorán beugrott a tóba, hogy vadászni menjen. Az óriás amemasu egyetlen mozdulattal bekapta el a madarat. Rövid idő elteltével azonban az amemasu teste holtan úszott fel a tó felszínére. A kormorán kiszabadult a gyomrából. Ezen a helyen szentélyt építettek Konpira-san tiszteletére, amely ma is áll és  halászok védelmező szentélye.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Amemasu

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!