004369911060985

Az Anpan (餡パン) egy briós jellegű japán édesség, amelyet anko-val, édes vörösbabpaszta töltenek. Nasinak, teához, kávéhoz snackként fogyasztanak. Eredete 1875-re nyúlik vissza, amikor egy szamuráj kifejlesztett egy módszert, hogy a kenyeret a japánok ízlésének megfelelően elkészítse. Kimura Yasubei volt a neve. Nem volt szükség a szolgálatára, azonban választhatott hivatások közül, amire szükség volt. A pék egy ilyen hivatás volt. Titka abban rejlett, hogy a nyugati kenyérélesztőt folyékony sakadane élesztőre cserélte, ami lágyabb, így lágyabb kenyeret eredményezett, hasonlóan a manjūhoz.

Röviddel a találmánya után azt mondják, hogy az egyik vásárlója annyira szerette az anpant, hogy be akarta mutatni őt a császárnak. A történet szerint a császár annyira örült, hogy minden nap kért egyet, és amikor ennek a ténynek a híre elterjedt, az anpan nagy népszerűségre tett szert. Manapság még mindig nagyon népszerű, és még egy anime is van róla a kicsi korosztálynak, főszereplője egy Anpanman nevű szuperhős, akinek a feje egy anpan.

Amikor a töltelék megváltozik, a sütemény neve is megváltozik. Nem véletlenül, hiszen az anpan név az anko és a pan összetételéből származik. Így például, ha gesztenyéből készül (japánul kuri), akkor kuri-anpannak hívják, és ha szezámmagból (japán gumiból) készül, goma-anpannak hívják.

Szeretnéd elkészíteni?

Itt egy könnyű recept:

 • 225 g kenyérliszt
 • 3½ evőkanál tortaliszt
 • ¼ csésze cukor
 • 1 tk só
 • 1 teáskanál élesztő
 • 1 nagy tojás
 • 50 ml tej
 • 50 ml víz
 • 2½ evőkanál vaj (kis kockákra vágva)

A Töltelékhez

 • édes vörösbab paszta (anko), vagy épp amihez kedvünk van

A kenéshez

 • 1 nagy tojás (50 g héj nélkül)
 • 2 evőkanál víz
 • 2 tk szezámmag (opcionális)

Elkészítés:

Gyűjtsd össze az összes hozzávalót és pontosan mérj le mindent.

A tészta keveréséhez

Egy nagy tálban keverj össze 225 g lisztet, 3½ evőkanál tortalisztet, ¼ csésze cukrot, 1 teáskanál sót és 1 teáskanál instant élesztőt.

Verjünk fel 1 nagy tojást egy kis tálkába, és adjuk hozzá a száraz hozzávalókkal együtt.

Adj hozzá 50 ml langyos tejet és 50 ml langyosvizet.

Keverjük össze a hozzávalókat, amíg össze nem áll. Kezdetben nagyon ragacsos és nedves a tészta, de addig keverjük, amíg laza, ragacsos golyót nem kapunk.

Egy tiszta munkafelületet kenjünk be liszttel, és szedjük ki a tésztát a tálból. Nyomkodjuk meg, hogy lapos legyen, majd hajtsuk félbe és ismét nyomjuk le tenyerünkkel, hogy lapos legyen. A tésztát kissé megforgatjuk (az óramutató járásával megegyező irányba), félbehajtjuk, és a tenyerünk alsó részével újra lapítjuk. Ezt a folyamatot a tészta „lyukasztásának” nevezik, és a cél a gluténszálak meghosszabbítása és nyújtása. Ismételd meg körülbelül 5 percig. Tipp: Ha úgy tűnik, hogy a tészta nem veszít ragadósságából, szórjunk még lisztet a tetejére, és dolgozzuk bele a tésztába. Enyhén megszórhatjuk kezünket liszttel, hogy ne ragadjon túl a tészta.

5 perces „lyukasztás” után a tészta rugalmasabb lesz. Én nem szeretek dagasztani, ezért egy dagasztó géppel szoktam ezt elvégezni. Nyomd ki és nyújtsd ki a tésztát 25 cm-esre. Ezután tégy kis kockákra vágott sótlan puha vajat a tészta tetejére. Tekerjük fel a tésztát, benne a vajjal, majd folytassuk a dagasztást. Én ezt is dagasztógépben szoktam csinálni.

Ha kézzel dagasztunk, egy szilikon nyújtó lapon könnyebb dolgozni, nem ragad annyira, de ez csak az én tapasztalatom. A dagasztás során a tészta magába szívja a vajat, és végül simább lesz, és könnyebben lehet vele dolgozni.

Amikor a tészta sima lesz, kezdjük ütögetni a tésztát a pultra, és hajtogassuk párszor. Ez segít a glutén (rugalmasság) fejlesztésében. Folytassuk ezt az eljárást 10 percig, vagy amíg a tészta sima, rugalmas és selymes lesz. Amikor a pultra ütögetjük a tésztát, ne hagyjuk túl sokáig pihenni a fordulatok között. Szakítsunk le egy kis darabot. Fogjuk meg a tésztát mindkét kezünkkel, és ujjunkkal finoman húzzuk négyzet alakúra. Nagyon rugalmasnak, simának és fényesnek kell lennie. Ha elég erős ahhoz, hogy szakadás nélkül szupervékony membránra nyújtsuk, és a fény áthatoljon rajta, akkor a tészta elkészült. Ha nem nyúlik, vagy túl könnyen szakad, gyúrjuk újra 2 percig, és teszteljük újra.

A tésztából egy nagy golyót formázunk úgy, hogy a labda minden oldalát az aljára húzzuk, és összecsípjük. Tegyük egy tálcára és fedjük le, kelesszük meleg helyen, kb 1-2 órát.

Ha a tészta a duplájára nőtt, lisztes ujjunkkal nyomjuk be picit. Ha a lyuk nem mélyed be nagyon, nem záródik be, akkor jó. Ha igen, még kelesszük picit.

Vegyük ki a tésztát a tálból, fektessük gyúrólapra és nyomjuk meg a tetején, hogy a levegő távozzon belőle. Formázzunk kis golyókat, a golyók legyenek nagyjából azonos méretűek.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát. Fedjük le a tésztát műanyag fóliával, hogy ne száradjon ki. A tésztát 15 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.

Pihentetés után kézzel lapítsuk el a tésztagolyókat, és tegyük rá a tölteléket.

Ezután szorosan tekerjük be a vörösbabos masszát /tölteléket, hogy lezárjuk. Én többször használok hűtött mogyorókrémet, mint vörösbabpasztát.

A golyókat úgy helyezzük, hogy ahol összezártok, az kerüljön alulra. Kezünkkel forgassuk meg néhányszor.

Fedjük le a tésztát műanyag fóliával, hogy ne száradjon ki. Hagyjuk 30 percig kelni.  Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Légkeveréses sütő esetén csökkentse a sütési hőmérsékletet 25°F-kal.

Egy kis tálkában adjunk 1 nagy tojáshoz 2 evőkanál vizet, és alaposan keverjük fel. Süteményecsettel kenjük meg a tészta minden oldalát a tojással.

Díszítsük szezámmaggal a tetejét.

Süssük 200 fokon 13-15 percig. Ha a sütés vége felé a zsemlék nem egyenletesen barnulnak fordítsuk meg egyszer a tepsit, hogy egyenletesen barnuljanak.

Ha megsült, tegyük rácsra, és hagyjuk kihűlni. Azonnal melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Forrás:

Homemade Anpan あんパン: Easy recipe for soft & fluffy Japanese red bean buns

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán