004369911060985

Aogashima (青ヶ島) a Filippínó-tengeren található vulkánsziget, amely közigazgatásilag még Tokióhoz tartozik. Az Izu szigetcsoport, illetve a Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Park része is. A sziget viszonylag pici, mindössze 3,5 km hosszúságú. Egyetlen faluját 200-an lakják.

Maga a falu a vulkán kráterében található, mely évmilliók alatt alakult ki. Ez a kráter az Ikenosawa, míg a közepén lévő másik kúp a Maruyama nevet kapta.

A sziget legmagasabb pontja 423 m.

A vulkán működéséről régi feljegyzésekben már lehet olvasni: 1652-ben, 1781-ben és 1785-ben is voltak már kitörések. Utóbbiban kb. 130 ember vesztette életét.

A szigeten csodálatos utazást lehet tenni, de nemcsak a természet, hanem számos más érdekesség miatt is!

Utazás

Alapvetően két módon lehet a szigetre eljutni: komppal, ami egy 10 órás utat jelent, vagy helikopterrel, ami drágább, de rövidebb.

Geotermikus gőznyílások

Érdekességei a szigetnek ezek a gőzölgő nyílások, amelyek főzésre, de szimpla melegedésre is alkalmasak. Ezek a föld természetes energiáját használják, amelyet a helyi lakosok rendszeresen látogatnak. Vannak kitéve edények is, amelyekkel bárki megfőzheti akár az ebédjét is

aogashima japán vulkán sziget
Belső kráter

Camping

A gőznyílások mellett található egy camping is, amelyet előre le kell foglalni, ha helyet szeretnénk magunknak biztosítani. Felszerelést hozni kell, mert bérelni nem lehet. Viszont olyan élményt ad a vulkánban kempingezni, amelyet máshol nem tapasztalhatnánk meg.

Hanatare

Aogashima likőrje, a Hanatare, csak itt kapható: 60 százalék shochuból készül.

Szakrális helyek

Több szentély és emlékhely is található a szigeten, az egyik legismertebb a Konpira szentély, amely a helikopter leszállópálya mellett van. A helyiek ide jönnek imádkozni a jó időért és a biztonságos közlekedésért. A másik népszerű szentély a Todaisho, amely leginkább színével emelkedik ki a többi közül, ugyanis vörös színű – emiatt gyakran vörös szentélynek is hívják.

Több szentélyt akkor emeltek a szigeten, amikor még az volt a gyakorlat, hogy a nők a menstruációjuk alatt nem tartózkodhattak a kráter belső oldalán. Ez a szokás csak 1950-ben szűnt meg.

Forrás:

www.erdekesvilag.hu/a-bamulatos-aogashima-sziget/

www.blog.gaijinpot.com/aogashima-a-natural-paradise/

Képek

By National Land Image Information (Color Aerial Photographs), created by Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism, distributed by Geospatial Information Authority of Japan, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54605579