004369911060985

Amikor egy fekete koronás gém eléri az idős kort, varázslatos yōkaivá változik és kísérteties erővel rendelkezik. Az Aosagibi (青鷺火- kék gém tűz) annak a bizarr jelenségnek a neve, amely végbe megy az átalakulás során. Nem csak gémeket érint, de náluk figyelték meg legtöbbször. Toriyama Seiken mesél róla először a Konjaku Gazu Zoku Hyakki című művében. Egy éjszakai gémet ábrázol könyvében, rejtélyesen megvilágított testtel, arany port szóró füsttel körülötte.

aosaghibi youkai

Ez a gém fajta a szigeteken és a partokon mindenhol megtalálható, a vizeket részesíti előnyben, a nehéz nádasokkal és sűrű erdőkkel körülvett területeken. Bár az aosagibit leggyakrabban a fekete koronásgémnek tulajdonítják, más gémek és vadon élő madarak, például kacsák és fácánok képesek kifejleszteni ezt a jelenséget. Az aosagibit leggyakrabban éjszaka látják, akár a fákon, ahol a gémek tanyáznak, a folyóknál, ahol vadásznak, vagy alkonyatkor, amint a madarak elrepülnek a fejünk felett.

A hosszú életű gémek mellén fényes pikkelyek alakulnak ki, amelyek a tollaikból olvadnak össze. Minden lélegzetvételnél sárga világító port fújnak ki a csőrükből, ami szétszóródik a szélben. Az őszi éjszakákon testük kékesfehér fényt sugároz. Porszerű leheletük ragyogó kék tűzgömbökké formálódik. Ezek a tűzgolyók nem rendelkeznek hővel, és nem gyulladnak meg, amit megérintenek, hanem végül elpárolognak a szélben. Azaz másokra ártalmatlan jelenségről beszélünk.

A legtöbb vadon élő madárhoz hasonlóan az éjszakai gémek is félénkek és menekülnek az emberek elől. Még azután is, hogy yōkaivá változtak, félénkek maradnak. Az aosagibi nem jelent semmilyen veszélyt. Mivel azonban tűzgolyó-lélegzetük hasonlónak tűnik más természetfeletti veszélyes jelenségekhez, legyünk inkább óvatosak, ha ilyet látunk. Az onibi például egy ilyen veszélyes jelenség, erről egy későbbi cikkben mesélünk.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aosaginohi

https://www.curiousordinary.com/2023/01/aosagibi.html

Kép:

‘Night Heron’ – Ohara Koson, c. 1910

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán