004369911060985

Ingen-mame napja (インゲン豆の日)

Tudtad, hogy Japánban április 3-a az Ingen-mame (インゲン豆の日) napja? Ennek a szerény, de sokoldalú babnak érdekes története van, amely egy zen mesterre és egy Kínából Japánba tartó utazásra vezethető vissza.

Ingen-mame története

Az Ingen-mame név Ingen Ryūki (隠元隆琦) kínai zen mestertől származik, Fujian tartományból, 1592-ben született. Amikor meghívták Japánba a Nagasaki Kofukuji templomába, magával hozta ezeket a babokat. Azóta Japánban termesztik, és mind a hagyományos, mind a modern konyha alaptermékévé váltak.

Az Ingen-mame típusai

Az ingen-mame-nak számos fajtája létezik, mindegyik színe, mérete és íze alapján különbözik a másiktól.

Íme néhány a leggyakoribbak közül:

Kintoki-mame (金時豆)

Ezek a babok vörös és fehér fajtákban kaphatók. A fehér változat különösen arról híres, hogy fehérbabtésztát (白あん) készít, amely a wagashi, a hagyományos japán édességek kulcsfontosságú összetevője.

Uzura-mame (うずら豆) – fürjbab / Pinto bab

A fürjtojáshoz való hasonlóságukról elnevezett világosbarna bab vöröses-lila mintázattal rendelkezik, ami egyedi és dekoratív megjelenést kölcsönöz nekik.

Tora-mame (虎豆) – Tigrisbab

Ez a sárgásbarna mintájú fehér bab az ingen-mame prémium fajtájának számít kivételesen gazdag íze miatt.

Tebo-mame (手亡豆)

Ezek a kis fehér babok gyönyörű fehér színükről ismertek, és tiszta fehér babpasztát készítenek belőle, amelyet gyakran használnak a wagashi-gyártásban.

Ingen-mame a japán konyhában

Az Ingen-mame széles körben használatos Japánban, sós ételekben és desszertekben egyaránt. Megtalálható párolt ételekben, levesekben, de még az ankóban (édes babpaszta) is. A bab nemcsak tápláló, hanem könnyen főzhető is, így a mindennapi ételek kényelmes alapanyaga.

Van Ingen-mame az országodban?

A bab alapélelmiszer szerte a világon, és előfordulhat, hogy a saját országában is találkozott már hasonló fajtákkal. Felismered valamelyik ingen-mame típust a helyi piacokon?

Ha igen, milyen ételeket készítesz belőlük? Oszd meg velünk kedvenc receptjeidet és tapasztalataidat kommentben!

Források:

White Bean Paste (Shiroan) 白あん • Just One Cookbook

Wagashi Part 3 – Sweet, Sweet Bean Paste – Mountain Plums

Seo versenyelőny online marketing-seo- tartalomgyártás (contentcobrand.com)

Kezdőlap – Omiyage World japán webáruház blogja (ilovejapan.hu)

Startseite – Omiyage World- Japanischerladen

error: Content is protected !!