004369911060985

Japán a nyilvános WC tekintetében igazán rendkívüli: minden sarkon és minden parkban találunk WC-t, melyek használata ingyenes. De ezek között is van néhány igazi gyöngyszem: méghozzá az átlátszó WC!

A nyilvános WC forradalma

Habár a Tökéletes napok című filmben épp egy nagyon lelkiismeretes japán WC-takarítót láthatunk, a valóságban ezeknek az illemhelyiségeknek a tisztasága hagy némi kívánnivalót maga után. Másrészt, bár Tokió világviszonylatban biztonságos városnak számít, mégis a bűncselekmények nagyobb része a nyilvános toaletteket érinti, és főleg a nőket. Ezért késő este már nem is nagyon látni hölgyeket, akik használják a mosdót.

A Tokyo Toilet projekt keretein belül néhány neves építész azt a célt tűzte ki, hogy Tokióban magasabb szintre emelik a WC-k élményét. Ehhez új, modern technológiákat és építészeti megoldásokat találtak ki.

Az egyik legérdekesebb megoldás Ban Shigeru munkája, aki átlátszó WC-ket keltett életre. A WC kívülről teljesen átlátszó üvegfalú és -ajtajú, így ha épp nincs bent senki, akkor az átlátszóság jelzi ezt. Azonban amint valaki bemegy és bezárja az ajtót, az üveg elhomályosodik, és semmit nem látni kívülről – innen tudható, ha épp foglalt.

Forrás: https://sudy.co.hu/hu/blog/elmenyek-az-atlatszo-csoda-wc-vel/

Kiemelt kép: Pinterest