004369911060985

ICHIJIMA (生邪魔) – Avagy az okinawai fekete mágia

Az Ichijama egy okinawai átok. Ez egyfajta ikiryō, vagyis egy még élő ember szelleme, amely elhagyja a testét, hogy kísértse áldozatát. A mágiát, amely megidézi ezt a szellemet, a varázsló személyét és az illető családi vonalát, mind ichijamának nevezik. Nem csak embereket, hanem a teheneket, sertéseket, lovakat és egyéb jószágokat, valamint a terményt is képes megátkozni az ichijama.

ichiyama okinawa sámán átok youkai

Woo-doo mágia Okinawán

Az ichijamát úgy idézik meg, hogy egy különleges babához imádkoznak, melynek neve ichijama butokii. Az ichijama butokii-t egy fazékban megfőzik, miközben elmondják a megátkozandó testrész nevét. A rituálé elvégzése után egy szellem, amely pontosan úgy néz ki, mint a varázsló személy, meglátogatja a kívánt áldozat otthonát. Ajándékot nyújt át a célszemélynek – általában gyümölcsöt vagy zöldséget, például banánt, fokhagymát vagy medvehagymát. Az ajándék átvétele után az áldozaton ismeretlen betegség támadja meg azon testrészén, amelyről énekeltek a varázslat során. Ha nem kezelik, az áldozat meghal.

yuta sámán okinawa ichiyama youkai

Átok feloldására újabb átkot szórni?

Pontosan. Mivel az Omyōdō (陰陽道) nem létezett Okinawán, így ezt az átkot csak az okinawai mágia segítségével, a yuta néven ismert sámánok közreműködésével tudták legyőzni. Ezt egy újabb átok végrehajtásával érték el. A yuta összekötötte az áldozat hüvelykujját, és szöggel ütötte őket, miközben rosszakat zengett az átok áldozatáról. Ennek az átoknak a végrehajtása kiűzi az ichijamát áldozatából.

Japán déli részén úgy tartják, az ichijama megidézésének képessége egy öröklődő titok, amely anyáról lányára száll. Az ilyen mágikus erővel rendelkező családokról azt mondják, hogy nagyon szépek, és metsző tekintetük van. A fekete mágia használatának képessége erős társadalmi megbélyegzést hordoz Okinawán. Minden áron el kell kerülni, hogy az okinawai ifjak egy ilyen családba házasodjanak be. De nehéz megmondani melyik család is ilyen. Az ichijama klánok általában óvva őrzik családi titkukat.

okinawa yuta sámán youkai japán legenda szellem világ

Ballagó Petra

Források: