004369911060985

A Kambutsue (灌仏会)  fesztivált Japánban Április 8.-án ünneplik. Jellemzően egy fesztivált rendeznek ezen a napon, amely a Hana-Matsuri (花祭, 花祭 り) vagy „Virágfesztivál” nevet kapta. Az elnevezés nem véletlen, hiszen ebben az időszakban virágzik a japán cseresznye, a sakura is, amely az újjászületés és az élet körforgásának jelképe Japánban.

buddha japan

A templomokban egy Hanamido花御堂 „virágcsarnok” van felállítva, amelyben egy virággal díszített újszülött Buddha szobrot állítanak fel. A templom látogatói virágot kínálnak felajánlásként, és megszórják a szobor fejét amachával (甘茶), erjesztett hortenzia levelekből készült teával. A tea állítólag varázserejű és védelmet nyújt a gonosz szellemek (oni), a kígyók és a rovarok ellen is.

buddha japan

Hogyan ünnepelik a Hanamatsuri fesztivált Japánban?

A hagyományos ünnep megünneplésére számos felvonulás, nyilvános összejövetel és gyermek központú esemény zajlik az egész országban.

Mivel ez az ünnep szorosan kapcsolódik a japán kultúrához, az ünnepek gyakran tisztelegnek a múlt előtt, és különféle jelmezeket, zenét, táncot és színdarabokat mutatnak be, amelyek mind kapcsolódnak a múlthoz, és életre hívják a történelmet.

buddha japan

Több buddhista templom is ünnepel ilyenkor. Az egyik legnépszerűbb az Asakusa-i (浅草) Sensō-ji (浅草寺) templomban. Bár ez egy örömteli esemény és az ünneplés ideje, ellentétben más japán fesztiválokkal és szertartásokkal, Hana Matsuri általában a csendesebb szertartások közé tartozik.

Bár lehet tömeg, más fesztiválokhoz képest sokkal kisebbek. Ha véletlenül Japánban tartózkodunk ebben az időben, érdemes ellátogatni és megtekinteni  a virágba borult szentélyt és a hagyományos ünnepet.

buddha japan

Asakusán például a fehér elefánt szobra is látható, amelynek hátán a Buddha gyermek alomban ül. Az utcákat lámpások és cseresznye virág díszítésű transzparensek díszítik.

Mint minden matsuri esetében, számos regionális hagyomány létezik, így az egyes templomokban az ünnepek eltérőek lehetnek.

buddha japan
buddha japan
buddha japan

Forrás: https://touristjourney.com/hanamatsuri-festival-buddhas-birthday/

https://tokyocheapo.com/travel/holidays/hana-matsuri-sensoji-buddhas-birthday/

Kép: Von katorisi – Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3837926

https://nowa-akropolis.pl, https://www.onetravel.com, jogtiszta képek