004369911060985

A Chanko-nabe (ちゃんこ鍋), szó szerint a „Chanko edénye” a szumó birkózók tipikus étele. Ez egy viszonylag egyszerű étel, amely alapvetően sok összetevő tálba helyezéséből áll. Lényegében ez egy nagy edény, amelyet az asztal közepére helyeznek. Ezek az összetevők közé tartozik a hús, marhahús vagy csirke, valamint hal, zöldség, tojás, gomba stb. Mindent bele, szó szerint! Nincs fix recept,- leszámítva az alaplevelet- függ a szezonalitástól. Az egyetlen talán, hogy a csirke szimbolikusan egy szerencsés étel a birkózóknak amiatt, mert két lábbal áll a földön.

Annak ellenére, hogy nagy kalóriatartalmú ételként ismert, mivel a birkózók súlygyarapodás céljából fogyasztják, ez nem igazán van így. A birkózók nagy súlyának titka nem az, hogy chanko-nabe-t esznek, hanem az, hogy ébredésüktől délutánig nem esznek semmit. Amikor az asztalhoz ülnek, már annyira ki vannak éhezve, főleg az edzés után, hogy egyszerre sokat esznek.

A chanko-nabe eredetét legenda borítja. Az egyik azt mondja, hogy egy régi birkózó találta ki, a becenév, amellyel erre az ex-birkózóra utaltak, „chan”, innen származik a pörkölt szerű étel neve. Talán abban különbözik egy pörkölttől, hogy sok alaplével készítik. Egy másik elmélet szerint a név a „chan kuo” kínai főzőedényből származik. Legyen az, hogy a chanko-nabe népszerűvé vált a szumósok között. Olvastam olyan elméletet, miszerint a szülő-gyerek kapcsolatra utal, valamint arra, hogy mindenki egy nagy tálból eszik, legyen edző vagy birkózó.

A chanko-nabe elfogyasztásához, ha nem akarjuk otthon csinálni, a legegyszerűbb ha Tokió Ryōgoku (両国) kerületébe megyünk. Itt magát a meccset is megtekinthetjük. Rengeteg chanko-nabe étterem található, amelyek közül sokat ex-birkózók vezetnek.

Ha pedig kedved lenne kipróbálni, itt egy lista, hogy mit tehetsz bele:

Alaplé:

  • Tyúkhúsleves
  • Szaké (főzéshez)
  • Mirin
  • Szója szósz
  • Reszelt fokhagyma
  • Reszelt gyömbér
  • Készítheted konbuval, vagy pedig csontléből is az alapelvét.

Nabe hozzávalók:

Az összetevők nagyon eltérőek lehetnek. Nincsenek igazán szabályok arra vonatkozóan, hogy mit szabad és mit nem szabad bevinni a levesbe – hacsak nem magad is birkózó vagy, és versenyre készülsz, akkor érdemes nem mindent bele tenni. Íme néhány példa:

  • Tsukune (japán csirkefasírt) – nálunk apró fasírtokkal lehet pótolni
  • Sertéshas szeletek, vékonyra szeletelve.
  • Csirkecombfilé, nagy falatnyi méretű darabokra vágva.
  • Kínai kel – 4-5 cm hosszú darabokra vágva.
  • Pok choy – a külső levelek elválasztva, a középső fürt felezve vagy negyedelve.
  • Sárgarépa – vékonyra szeletelve.
  • Hagymaszeletek, nagyobb darabokra vágva
  • Shiitake gomba (vagy más gomba, amit könnyű beszerezni).
  • Kamaboko (ha be tudjuk szeretni, ha nem, elhagyható) – vékonyra szeletelve.
  • Spenót
  • Aburage
  • Tofu
  • Shimeji gomba
  • Mizuna
  • Babcsíra
  • Garnéla, hal vagy más tengeri gyümölcs

Ezek alapján egy recept:

  • Csirkeleves (készítsd előre) 1 l vízben megfőzve a csirkefarhátat, ízlés szerint fűszerezve 1 db konbu, hozzáadva a csirke alapléhez és hosszan főzni.
  • Chanko Nabe húsleves – az előzőleg elkészített csirkés alapléhez adagolva hozzáadjuk a következőket, majd együtt röviden forraljuk.
  • 100 ml főző szaké
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál mirin
  • ½ evőkanál szójaszósz
  • 2 tk szezámolaj
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • Chanko Nabe hozzávalók:
  • 6 Tsukune golyó (vagy kis fasirtgolyók)
  • 100 g sertéshas vékonyra szeletelve
  • 100 g csirkecomb filé falatnyi darabokra vágva
  • 1 kisebb fürt pok choy
  • 150 g kínai kel levél
  • 1 nagyobb sárgarépa szeletelve
  • 1 hagyma
  • 2 shiitake gomba
  • Ízlés szerint, amit éppen kívánunk

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet (nem az összetevőkben) egy nagy fazékban, és adjuk hozzá a csirkefarhátat és a konbut.

Forraljuk hosszan, legalább 1 órán át. Amikor újra forrni kezd, és a csirke hasított felülete kifehéredik. Távolítsuk el a habot, amíg a tetejére már nem kerül barnás hab.

Szűrjük át. Ha a húsleves mennyisége kevesebb, mint 750 ml, adjunk hozzá vizet. Ez lesz az alaplé, amelyet elkészíthetünk korábban is.

Adjuk hozzá az alapléhez a hozzávalókat. Figyeljünk arra, hogy nagyobb darabokat vágjunk, hogy könnyen lehessen megfogni, akár pálcikával.

Tegyük az összes hozzávalót egy edénybe és lassan forraljuk őket, amíg meg nem főtt minden.  

Kis tálalótálakkal tálaljuk. Ha úgy érezzük, hogy közben elfőtt a lé, adhatunk hozzá kevés vizet kiegészítésnek. Ne használjunk leveskockát, nem lesz olyan finom.

Általában agyagedényben szokták készíteni, mivel nagyon jól tartja a hőt. Ha főzőedényt használunk, válasszunk egy sekély, nem mély fajtát, amiben jól elterülnek a hozzávalók és könnyű kiemelni ha elkészült. Nem feltétel, hogy az asztal közepén készítsük, nyugodtan csinálhatjuk a főzőlapon is.

Ha megettük a tartalmat és maradna alaplé, nyugodtan adhatunk hozzá udon- vagy rámen tésztát, ízesíthetjük utána még aburagéval, vagy akár főtt rizs hozzáadásával készíthetünk Zōsui-t.

Források:

https://www.masterclass.com/articles/chanko-nabe-recipe

https://cookpad.com/recipe/2285318 ​

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán