004369911060985

Itt vannak a pozitív tapasztalatok, amelyeket szereztem.

Fontos leszögeznem, hogy kíváncsiságból próbáltam ki, mivel amúgy is nagyon sokat lehet hallani a zöld tea jótékony hatásairól. Gondoltam, kipróbálom, hátha magamon is észreveszek néhány változást. Ez az én tapasztalatom, amely eltérhet a tiédtől.

  1. Sokkal energikusabb vagyok tőle, mint a kávétól.

Nagyon szeretem a kávét és nálam az ébredés része, hogy kávéval kezdem a napomat. Erre az egy hónapra lecseréltem ezt a szokásomat és kelés után először a zöldteához nyúltam. A kévét ugyan nem hagytam el, de csak később fogyasztottam el. Határozottan éreztem, hogy a matcha után egy energia löketet kaptam, amely kitartott egész délelőttre. Korábban a délelőtt a folyamán minimum 2 kávét ittam, ez most lecsökkent 1 kávéra és nem is igényeltem a másodikat. Szóval, ha úgy érzed, hogy kicsit túlzásba viszed a kévázást, ajánlom, próbáld ki a matchát, mint alternatíva.

  • Ragyogóbb tőle a bőröm, kevesebb bőrhibát veszek észre rajta.

Mivel a matchában sok vitamin van, köztük C-vitamin és B-vitamin  is, amely köztudottan a bőr kollagén termelését, valamint a sejtcserét segíti. Valahogy ezek után érthető is, hogy a matcha segít a bőrproblémákban. A kozmetikusom már régóta használja a kezeléseknél pakolások formájában, de belsőleg fogyasztva hatékonyabb a bőrhibák és pattanások ellen. A rugalmasabb, szebb, kevésbé problémás bőr egy egyértelmű hatása volt ennek a kis kísérletnek.

  • Több energiát kaptam, mint más teákból.

Szeretek teázni, főleg a hideg időszakban. Ezt a kis matchás kísérletet október 1.-én kezdtem, pont abban időszakban, amikor amúgy is szívesen nyúlok a teákhoz. A kávéhoz hasonlóan, mondjuk egy sima zöldteával, vagy gyümölcsös fekete teával összehasonlítva érezhetőbben több energiával látott el.

A matcha por körülbelül háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint az alternatív típusú főzött teák, azaz egy így nem is meglepő tapasztalat. A fekete tea 47 mg koffeint tartalmaz csészénként, a zöld tea pedig 28 mg-ot, míg a matcha 70 mg koffeint tartalmaz. Ez nagyjából ugyanannyi energiaelőnyt jelent – vagy valamivel kevesebbet, mint egy csésze főzött feketekávé, amely csészénként körülbelül 96 mg koffeint tartalmaz (tekintettel arra, hogy a különböző kávék különböző koffeintartalmúak).

  • Kevésbé éreztem magam stresszesnek.

Nálam az év utolsó három hónapja mindig nagyon mozgalmas. Októberben ráadásul sok minden össze is tolódott. Mégis, nem éreztem azt, hogy ez megviselne annyira, mint amúgy általában megviselt volna. Ennek lehet az is az oka, hogy a matcha por L-teanint tartalmaz, ami egy aminosav, amely bizonyítottan csökkenti a stresszt. Ezt kutatások is alátámasztják, de kutatások olvasgatása nélkül is érzem magamon ezt a pozitív hatást.

  • Produktívabb lettem.

Hosszú, számodra kevésbé izgalmas felsorolásba kezdhetnék, de inkább csak annyiban összegzem a dolgot, hogy jobban tudtam tőle fókuszálni és sokkal hatékonyabban osztottam be a munkámat, produktívabbnak érzetem magam. Ahogy nézegettem a matcha jótékony hatásait a Food Research International című szaklapban megjelent tanulmányban, amely a neten is elérhető, leírták, hogy akik kifejezetten matchát ittak (nem csak sima zöld teát), egy órával később enyhe növekedést tapasztaltak a figyelemben és a feldolgozási sebességben – valószínűleg az L-theanin, az epigallokatechin-gallát (EGCG) nevű, potenciálisan energiát növelő fő polifenol és a koffein különleges kombinációjának köszönhetően.

  • Laktatóbb érzetet ad.

Nem tudom, hogy a matcha hatására, de kevésbé éreztem vágyat, hogy az étkezések között egyek, vagy nassoljak valamit.

  • Érezhetően gyorsítja az anyagcsere folyamatokat.

Ezt nem szeretném részletesebben kifejteni, de ha ilyen téren problémád lenne, mert mondjuk keveset mozogsz, sokat ülsz, vagy kevés rost tartalmú ételeket eszel, akkor próbáld ki a matchát mert tényleg jótékony hatással van a bélműködésre.

  • Fogytam 1,5 kg-ot.

Nem akartam fogyni és nem is fogyókúráztam közben. Részben ezért is lepődtem meg rajta és persze nagyon örülök neki.

Úgy étkeztem és mozogtam, mint előtte. Nem vagyok túlsúlyos, sohasem voltam. Nem vagyok az a típus, aki bármit eszik, akkor sem hízik, ezért mindig odafigyeltem az étkezésemre. Terhességek alatt is szülés után hamar visszanyertem a régi alakom, részben a testmozgás, részben az étkezés miatt. A korom előrehaladtával észrevettem, hogy vannak területek, amelyek egyre problémásabbak. Mindig mozogtam naponta legalább 30 percet, de sajnos nem vittem túlzásba. Erősítő edzés vagy kocogás, séta a szabadban, kerékpározás, ilyesmikre érdemes gondolni. Egészségesen étkezem, de napi 1 szelet csokit azért szívesen megeszem, és ha megkívánok valamit, nem különösebben hezitálok.

Szóval, ha Te is úgy érzed, hogy lelassult az anyagcseréd, érdemes kipróbálni, nem véletlenül vannak vele tele a fogyókúrás táplálék kiegészítők matchával.

+1.

A matcha tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal.

A zöld tea tartalmaz egyfajta antioxidánst, az úgynevezett katechineket, valamint egy másik csoportot, az úgynevezett polifenolokat. A matcha por nagy dózisban kínálja ezeket az erős antioxidánsokat, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás csökkentésében és a krónikus betegségek megelőzésében.

Ezt persze egy hónap rendszeres fogyasztás után nem tudom lemérni, de szívesen csinálok évente-kétévente egy beszámolót arról, hogy milyen tapasztalataim vannak.

A matcha számos vitamint tartalmaz, köztük A-, B-, C-, E- és K-vitamint, ami bizonyára jótékony hatással van amúgy is a szervezetre.

A matcha jótékony hatásairól bővebben itt olvashatsz: https://www.omiyage.hu/blog-japanrol-kulturarol-tarsadalomrol/a-matcha-tea-jotekony-hatasai-800

Én a következő matcha port iszom, hiszen ez található meg a kínálatomban, de gondolom bármelyik jó minőségű matcha is ugyanezt a hatást éri el: https://www.omiyage.hu/hobbi-termekek/tea-teaszertartas-matcha-kocha-teahaz/uji-matcha-zold-tea-por-japanbol-40gr

Forrás: (mert nem tudom fejből, hogy milyen vitaminok vannak a matchában: https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#7.-Matcha-tea-is-very-easy-to-prepare