004369911060985

A tanuki Japán őshonos emlőse, amely közeli rokonságban áll a rókával, farkassal és a házi kutyával. Japán nyestkutyának is szokták nevezni.

A japán folklór egyik legnépszerűbb és legkomikusabb alakja: számos mesében és mondában feltűnik, ahol általában megtréfálja az embereket természetfeletti képességeivel. Képesek emberi alakot is magukra ölteni, amelynek célja szintén az átverés.
Ezekről az állatokról vannak azonban olyan tények is, amelyeket nem biztos, hogy mindenki ismer. Lássuk ezeket!

Nincs közük a mosómedvéhez
Bár az emberek többsége hajlamos a mosómedvékhez hasonlítani a tanukit, valójában ez téves feltételezés. A mosómedvék ugyanis Amerikában őshonosak. Ahogy fentebb írtuk, inkább a rókákhoz és a farkasokhoz áll közelebb, de a menyétfélék családjával is kapcsolatban áll, ahová a menyét, a borz és a vidra is tartozik. 

Fára másznak
A tanukik képesek fára mászni, ami azért különleges, mert a rokonságában csak ő birtokolja ezt a képességet. Rajta kívül az észak-amerikai szürke róka ismeri még ezt a “trükköt”.

De nemcsak mászni, hanem úszni is tudnak! Ha kiszemelt áldozatuk a vízben tartózkodik, akár víz alatt is megközelítik. 

Bundájuk értékes
Sajnos a tanuki is áldozatául esik a szőrme kereskedelemnek. Sok helyen kimondottan bundája miatt tartják: ezek az állatok egész életüket ketrecben töltik, hogy végül megöljék őket, a bundájukat pedig a nemzetközi piacon eladják. 

Szociális lények
A tanukik általában monogám párokban élnek, vagy olyan kis közösségekben, ahol nagyon szoros a kapcsolat a tagok között. A hímek segítik a nőstényt: eledelt visznek neki a vemhesség alatt, és az utódok neveléséből is kiveszik a részüket. 

Téli álmot alszanak
A tanukik télen nem aktívak, inkább kivárják, míg elmegy a hideg. Tél elején elkezdik a zsírt tartalékolni, amivel kihúzzák a hideg napokat. Téli álmukat is partnerükkel alusszák odúikban. Nem kerülnek teljesen hibernált állapotba: félig éberek maradnak.

A legősibb kutyaféle
A tanuki az egyik legősibb kutyaféle faj. Valószínűleg a ma ismert házi kutyák is inkább tanukira hasonlítottak ezer évvel ezelőtt. Tochigi-prefektúrában egy ásatás során feltárt fosszíliából arra következtettek a kutatók, hogy az első tanuki a pleisztocén korban jelent meg Japán területén.

Forrás:
https://www.treehugger.com/what-the-heck-is-a-tanuki-things-you-didnt-know-about-raccoon-dogs-4864262
Kiemelt kép: Bru-nO – Pixabay