004369911060985

Ahogy a nevéből is látszik, ez a yōkai két szájjal rendelkezik: a rendes szája az arcán, a másik pedig a tarkóján, a haja takarásában helyezkedik el.

futakuchi onna japán nő youkai legenda

A Futakuchi-onna gyönyörű fiatal nőként jelenik meg a mesékben, hosszú fekete hajjal. Amikor senki sem figyel, haja életre kell és kígyóként mozog. A sűrű hajkorona alatt egy második szájat rejt a nő feje, picivel a tarkója felett.

Hírhedt arról, hogy a nő maga alig eszik, de haja két vagy több fekete kígyót formáz, amelyek a felszolgált ételhez érnek, és táplálják az egyébként rejtett második szájat. Egy másik jellemző maga a második száj (a tulajdonképpeni démon), amely állandóan obszcén módon káromkodik (egyes történetek szerint), miközben ételért kiált. Ha a követeléseit figyelmen kívül hagyják, a második száj fülsiketítő és magas hangú sikolyokat hallat, terrorizálva a nőt és a szemlélődőket, amíg meg nem kapja, amit akar.

A kétszájú nő szelleme általában házasságban élő nőket száll meg. Onnan veszik észre, hogy futakuchi onna jelent meg a házban, hogy bár a feleség keveset eszik, mégis több étel fogy.

Az eredettörténete különböző legendákban ölt testet, de ami közös bennük, hogy általában a kapzsi és gonosz nők kapják büntetésül futakuchi onna szellemét.

Legendák a kétszájú nőről:

Élt egyszer egy fösvény ember egy kis faluban, aki sosem akarta megosztani a pénzét senkivel. Találkozott egy nővel, aki nem evett, így a fösvény azonnal beleszeretett. A nő dolgos asszony volt, és bár a fösvény sosem látta őt enni, a rizskészlete fogyni kezdett. Kitalálta, hogy egy nap titokban meglesi a feleségét. Ekkor derült ki számára, hogy a rizst a nő a tarkóján lévő szájával fogyasztotta el. Annyira megrémült, hogy azonnal válni akart. A felesége azonban tudta, mire készül, ezért csapdába ejtette, és magával hurcolta a hegyekbe. A férfi el tudott menekülni, és bujdosni kényszerült, hogy a futakuchi onna ne találhasson rá többé.

A másik legenda szerint egy anya csak a vérszerinti lányát gondozta, etette, mostohalányával nem törődött, hagyta éhen halni. Büntetésből a lány megátkozta, és hetekkel később a nő iszonyú fejfájásra kezdett el panaszkodni. Hamarosan egy száj nyílt a tarkóján, ami az éhségtől folyamatos fájdalmat okozott. A nő szellemmé változott, onnantól pedig mindkét száját kénytelen volt etetni, ha nem akart állandó szenvedést.

Forrás:

Kép: Futakuchi-onna, Ehon Hyaku Monogatari, Tōka Sanjin munkája