004369911060985

A gotoku neko nekomatához hasonlóan hatalmas macskadémon, amely egy háromlábú kisasztalt hord a fején. Két farka vége lángol.

Ahogy a macskák, úgy a gotoku neko is a meleg helyeket szereti, így leginkább tüzes helyeken található meg. Bambuszbotból készült pipájából levegőt fúj a tűzre, hogy az még jobban égjen.

Eredete

A gotoku neko Toriyama Sekien munkájában tűnt fel először (Hyakki tsurezure bukuro). Nevét a gotokuról kapta, vagyis arról a kis háromlábú asztalkáról, ami a fején található. A gotoku a rajta lévő tálkát, csészét tartja melegen.

Gotoku neko köthető ahhoz az átokhoz is, amit az ökör órájában történő szentélylátogatás tartogat: az átok nem hat, ha ilyen kis vasból készült asztalkát teszünk a fejünkre fejjel lefelé fordítva.

Gotoku a konfucianizmus 5 erényéhez is kapcsolódik: jóakarat, őszinteség, tudás, becsületesség, illem. És hogy gotoku neko hogy jön az erényekhez? Toriyama Sekien írta le a történetet, melyben egy nemesúrnak a 7 erény táncát kellett előadnia. Ő azonban kettő erényt elfelejtett tánc közben, így csak öt maradt. A gotoku elnevezéssel tehát a szerző arra (is) akart utalni, hogy a gotoku neko feledékeny yōkaitípus.

Forrás: https://yokai.com/gotokuneko/

Kép forrása: yokai.com