004369911060985

A japán kultúra tele van hagyományokkal és folklórral, és egyik legikonikusabb szimbóluma a Hannya (般若)maszk. Ez a hátborzongató, félelmet keltő maszk egy női démont (onryō) ábrázol, aki átadta magát a féltékenységnek és a gyűlöletnek, és központi szerepet játszik a Noh és kyōgen színházban, valamint kagura darabokban is.

A Hannya-maszk egy erőteljes karakter, férfi színészek viselik, akik olyan nőket alakítanak, akiket a féltékenység felemésztett. A maszk dizájnja feltűnő és intenzív, így létfontosságú eszközzé teszi a karakter érzelmi zűrzavarának közvetítésében.

A maszk maga a kézműves mestermű. Két éles, fenyegető szarv található benne, amelyek a karakter eredendően gonosz természetét jelzik. A maszk tágra nyílt szemei éber és figyelmes szellemet sugallnak, aki szigorúan vizslatja a környezetét. A legszembetűnőbb vonás talán a maszk szájából kilógó nyelv, amely azt a gyűlöletet és hevességet jelképezi, amely hatalmába kerítette a karaktert.

Talán a leghíresebb színdarabok, amelyekben egy személy hannya maszkot visel az Aoi no Ue és a Dōjōji. Mindkettő nagyon híres darab. A Hannya maszkok különböző bőrtónusokkal jelennek meg. Míg a fehér maszk egy kifinomult karakterű nőt jelöl (mint például az arisztokrata Lady Rokujō az Aoi no Ue-ban), a piros maszk pedig egy kevésbé kifinomult karaktert (mint a Dōjōji-ban látható parasztlány szelleme).

hannya maszk története

A Hannya maszkok színei és típusai

A Hannya maszkok különböző színekben kaphatók, és mindegyik ennek a rosszindulatú karakternek más-más aspektusát képviseli. A leggyakoribb színek a piros, a zöld és a kék, mindegyiknek megvan a maga egyedi szimbolikája.

    Piros Hannya: Ez a maszk a Hannya legbaljósabb formáját képviseli, amely a tiszta féltékenységet és a gonoszságot testesíti meg. Igazi démon, aki provokálva a legszörnyűbb cselekedetekre is képes. Ilyen maszkok a Momijigariban és Kurozuka darabokban jelennek meg.

     Zöld Hannya: A zöld Hannya egy könyörületes változat, amely összetettebb és szimpatikusabb karaktert mutat. Démoni megjelenése ellenére szánalom és megértés érzését válthatja ki.

     Kék Hannya: A kék Hannya szomorúságot és melankóliát jelképez, gyakran tragikus háttértörténetből fakad. Ez a maszk arra emlékeztet bennünket, hogy még a démonok szíve is tele lehet szomorúsággal.

A Hannya maszk színeinek és érzelmeinek sokszínűsége kiemeli az emberi természet összetettségét, valamint a féltékenység és a düh sokrétű aspektusait.

A Hannya ikonikus megjelenése

A Hannya maszk könnyen felismerhető jellegzetes tulajdonságairól. Egy nőstény démont ábrázol, akit gyakran oninak neveznek, hosszúkás, éles fogakkal, kidülledt szemekkel és vad, rakoncátlan hajjal. Ez a félelmetes arckép annak az eredménye, hogy egy nő démonná változott az intenzív féltékenység és harag következtében.

Általában olyan nőként ábrázolják, akit a féltékenység és a harag hajt, és hajlandó minden erőfeszítést megtenni, hogy bosszút álljon. A maszk megjelenése dermesztően emlékeztet az ellenőrizetlen érzelmek pusztító erejére.

A terror és a bűvölet forrása

A Hannya-maszk viselése eredendő rémületet válthat ki, különösen akkor, ha például nagyon realisztikusan van ábrázolva. Ez hátborzongató és valósághű minőséget ad a maszknak és kontextustól függően egy démon vagy akár egy istenség személyét testesítheti meg a viselője.

Míg egyesek a Hannya maszkjait megfélemlítőnek és hátborzongatónak találják, másokat szépségük és összetettségük ejti rabul. Ezek a maszkok gyakran szerepelnek horror témájú előadásokon, vagy akár álarcosbálokon és kísértetházakban, ahol továbbra is megbabonázzák és elriasztják a közönséget.

A Hannya maszk mögötti történet

A Hannya maszk története szívfájdalomról és tragédiáról, féltékenységről és bosszúról szól. A legenda szerint egy Hannya nevű nő beleszeretett egy férfiba, aki elutasította a vonzalmát. Hannya nagyon régen egy hétköznapi nő volt. Gyönyörű szemei és bársonyos bőrtónusa voltak. Ráadásul neve szanszkritul bölcsességet jelent, a tiszta lélek szimbólumát. A férfi viszonzatlan szerelme miatt dühtől és féltékenységtől elhatalmasodva Hannyát egy démon szállta meg, és félelmetes szörnyeteggé változott.

Azóta is gonosz és veszélyes, ez a lény többnyire férfiakra támadt, hogy bosszút álljon.

Haragja mértékétől függően a Hannya démonnak három típusa létezik:

     Hannya Namanari: ez a démon leggyengébb típusa, amely két kis szarvtól eltekintve még mindig emberi megjelenésű. Ez a yōkai fekete mágiát használ bosszújának kioltására. Bár gonosz, ennek a démonnak még mindig megvan a lehetősége, hogy visszanyerje emberiségét.

     Hannya Chunari: ez a második típus erősebb fekete mágiát ural, mint az első. Az arca egy hosszabb szarvú és éles fogú démonéhoz hasonlít. Ebben a szakaszban még mindig lehetséges megmenteni a buddhista imák segítségével.

     Hannya Honnari: ez a legerősebb és legfélelmetesebb Hannya démon. Teste kígyvá változik, ujjain éles karmokkal, nyelve villában válik szét, szája tüzet tud okádni.

Azaz a Hannya maszk a viszonzatlan szerelem megrendítő szimbóluma és a fékezetlen érzelmek pusztító ereje. Figyelmeztetésül szolgál az ellen, hogy ha teljesen átengedjünk a haragnak és az irigységnek magunkat, sötét erők vehetnek úrrá az elménken, elvesztve rendes ítélőképességünket.

A féltékenység és a düh ábrázolásának egy tökéletes megtestesítője. Ahogy a Hannya maszk szemébe nézünk, eszünkbe jut saját érzelmeink megértésének és kontrollálásának fontossága, nehogy minket is felemésszenek a bennünk rejlő démonok.

hannya maszk története

Érdekesség:

Modern kor- Hannya a tetoválás

Kedvelt tetoválás a Hannya maszk, amely köré az a hiedelem társul, hogy szerencsét hoz és elűzi a gonosz szellemeket. Azt is mutathatja, hogy a viselő korábban traumát élt át, amelyen a tulajdonos túljutott, megóvva a további hasonló küzdelmektől. Hannya arca jelenthet bosszúállást, pusztító szenvedélyt vagy a düh és a szomorúság váltakozását is. A színektől függően, féltékenységet vagy haragot szimbolizál. A Hannya tetoválás tehát egy módja lehet az érzelmek erőszakosságának kifejezésére. A Hannya maszk hihetetlenül népszerű dizájn lett minden tetoválási stílusban mély és tartalmas története miatt. Számos stílusban, különböző színben és elhelyezésben jól működik és látványosan néz ki.

hannya maszk története

Források

https://ja.wikipedia.org/wiki/%E8%88%AC%E8%8B%A5%E3%81%AE%E9%9D%A2

http://www.historyofmasks.net/famous-masks/hannya/

https://badmonday.com/blogs/news/the-hannya-mask-history

Kép:

ColBase: 国立博物館所蔵品統合検索システム (Integrated Collections Database of the National Museums, Japan), CC 表示 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122852531による

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán