004369911060985

Habár a köztudatban a sintó szentélyek legtöbbjét a rókák szobrai őrzik, létezik egy szentély, ahol bizony a ravaszdik helyett a tapsifülesek az urak.

nyulszentely japán

A kiotói Okazaki szentély (岡崎神社) a termékenység és a gyermekáldás isteneihez köthető. A szentély területén nyúlszobrok és más nyúl motívumok találhatóak.  

A japánok úgy tartják, hogy az „usagi” (nyulak) a szentély isteneinek hírnökei, de ennek eredete még a mai napig ismeretlen. Egy racionális elmélet szerint sok vadnyúl élt a szentély körül, ezért aztán sok szobor, dombormű és nyulakat ábrázoló kép található a szentély területén.

Az Okazaki-szentély története

Úgy tartják, hogy az Okazaki-szentély egyike annak a négy szentélynek, amelyet Heian-kyo (Kyoto) új fővárosának alappilléreiként építettek, amikor a fővárost 794-ben Nagaokából ide telepítette Kanmu császár, a Heian korszak kezdetét hirdetve.

Az itt található szentély eredetileg Higashi-tenno (Kelet királya) néven volt ismert, amely a császárt, udvarát és polgárait védte a keleti irányból érkező rosszindulatú erőktől.

A császárné 1178-as sikeres szülését követően a szentély nagyobb birodalmi kegyben részesült, és a szüléshez, valamint eredeti céljához, a keletről kiáramló gonosz befolyás eloszlatásához kapcsolódott.

A Viharisten és a nyulak…

Az Okazaki- szentélyt a mitikus ViharistenségnekSusanoo-no-mikotonak (須佐之男命) és hitvesének, Kushinadahime-no-mikotonak (櫛名田比売), valamint gyermekeiknek szentelték. Szobraik megtalálhatóak a szentély kertjében. 

A gazdag utódnemzésről ismert nyulak a szentély istenségeinek szolgái, ezért nem meglepő, hogy nyúl szobrok találhatóak az egész területen.  Nyulak képei vannak a szentély fogadalmi tábláin, ahol a kérők üzeneteket írnak, kifejezve reményüket, hogy biztonságban essenek teherbe vagy hogy egészséges gyermekeket szüljenek.

Ez a sintó szentély több mint 1200 éve kegyhelyként működik. Nem meglepő, hogy manapság az Okazaki szentély népszerű helyszín a hagyományos sintó esküvői szertartás megünneplésére. A reményt hoz, hogy az itt megkötött házasság teljes és egészséges családhoz vezessen.

A szentély előnyeit megosztva elképesztő mennyiségű amulettet akasztanak fel az épület nagytermében és a chozuyában, köztük a gyermekek biztonságos utaztatására szolgáló amulettet is.

nyulszentely Japán

A Nyulak szentélye

Okazaki környéke manapság nyüzsgő látogató hely, de eredetileg a főváros peremén helyezkedett el, ezért igazán természet közeli helynek számított a sok fával és növényzettel. A szentély területének békés környezete azonban még mindig a múlt hangulatára emlékezteti a látogatókat. A levegő nagyon friss és tiszta, mert a szentélyt sok szilvafa veszi körül.

A torii bejárati kapun áthaladva a terület pihentető, terjengős térré szélesedik. A fák mögött található épület a Honden (főcsarnok), a Honden előtt, a telek közepén pedig cserjék és fák állnak.

A bal oldalon található a Miyashige Inari szentély, amely az üzleti jólét istenségének ad otthont. Van egy Amasha nevű épület is, amely állítólag jótékony hatással van a szembetegségekre.

A legszembe tűnőbbek azonban mégis a nyulak szobrai. Először is a „Koma Usagi„, vagyis az a 2 őrszobor, amelyek vigyázva ülnek a szentély épületének bejárata előtt. Az épület homlokzatának jobb oldalán egy tátott szájú bak nyúl, bal oldalán pedig egy csukott szájú nőstény nyúl található. Csak úgy, mint a koma inu szobrok más szentélyek bejáratánál. A nyúl szobrok fejének simogatása, a házasságért és a házaspárok összeillőségéért való imádkozás általános szokása.

Vannak más nyulak is az épület közelében. Az egyik egy Usagi Lantern, és egy pár „Maneki Usagi” (szerencsére invitáló nyulak) áll a szentély nagyterme előtt. A jobbra lévő nyúl a házasságért, a bal oldali nyúl pedig a szerencséért felel.

Persze a szentély épületének környéke nem az egyetlen hely, ahol rengeteg nyúl van. A chozuyában (az ima előtti kezek tisztítására szolgáló épület) van egy különösen népszerű fekete nyúl szobor, aki felnéz a Holdra. Ezt a nyulat „Kosazuke Usagi„-nak hívják, és szokás, hogy vizet fröcskölnek a szoborra, és megdörzsölik a hasát, ami előnyös a gyermekvállalás és a gyermekek biztonságos szülése szempontjából.

Ezen kívül más nyulak szobrai rejtőznek a területen, váratlan helyeken, így a szentély látogatásának szórakoztató része az elrejtett nyulak megtalálása!

nyulszentely japán

A „Juyohin” a szentélyekben felajánlott tárgyak, például bűbájok és omikuji vagyonok megáldását jelenti. Megvásárolhatók, ha pénzt ajánlanak fel az istenségnek. Az Okazaki szentély megáldott tárgyai nagyon népszerűek az imádnivaló nyúl motívum miatt, különösen a sokféle omamori bűbáj miatt, amelyek jótékony hatással vannak a vizsga letételére és a jó egészségre.

Vannak egyedülálló omamorik is, mint például az „Usagi Mikuji Omamori„, amelyek a gazdagságért felelnek és 500 jenbe kerülnek, valamint a „Fukumimi (nagy fülek, amelyek jó szerencsét ajándékoznak) Mamori” 1000 jenért. Különféle tárgyakat is kínálnak, mint például az „Usagi Ema” (nyúl fogadalmat) 600 jenért, egy másik amulettet, az „Anzan Kigan Ofuda„-t, a gyermekek biztonságos utaztatására, 1200 jenért és az „Usagi Dorei” (kerámia nyúlharang) 500 jenért vásárolható meg a szentély ajándékboltjában, amely a Főépülettel szemben a jobb oldalon található.

Az Okazaki szentély egy igen impozáns szentély, de az imádnivaló nyulak miatt barátságos hely is egyben. Közvetlenül a szentély előtt van egy buszmegálló, és a kiotói pályaudvarról is jól megközelíthető. Ezenkívül nagyon közel található olyan szentélyekhez és templomokhoz, mint a Heian Jingu és a Nanzenji templom. Érdemes hát mindenképp felkeresni, ha Kiotóban járunk!

Ballagó Petra

Források:

https://www.japan-experience.com/all-about-japan/kyoto/temples-shrines/okazaki

https://www.kanpai-japan.com/kyoto/higashi-tenno-okazaki-jinja

https://www.tsunagujapan.com/all-about-the-bunny-shrine-kyoto-s-higashi-tenno-okazaki-shrine/

error: Content is protected !!