004369911060985

A hiiragi tüskés leveleiről úgy tartják, hogy taszítják az oni –t, vagyis a démonokat és úgy általában távol tartják a gonoszt. Az emberek a kertjük északkeleti irányába ültetik őket, mivel a hiedelem szerint ez a terület a „kimon” azaz az Ördögkapu.  Nem véletlen, hiszen a szúrós bokron áthaladni igazi kihívás elé állítja az embert.

hiiragi magyal oni japán babona

Hazánkban leginkább a magyalra hasonlítható, de mivel nem ismerem ki magam, nem tudom megmondani, hogy mi a különbség a kettő között.

A hiiragit említik a Kojikiben is. Ez ugye Japán egyik legrégebbi történelmi feljegyzésének gyűjteménye.

„Hihiragi-no-sono-hana-madzumi-no-kami” azaz „Kami (Isten), aki arra vár, hogy lássa a ritkán látható szent virágot, vagy más nevén hiiragit. (Állítólag ritkán virágzik).

Ennek kapcsán még a hátsó ördögkapu, az urakimon is említésre méltó.

Ide a  nanten vagy nandina elnevezésű növényt szokás ültetni, amely jelentése nagyjából: „mennyei vagy szent bambusz”. Ez a növény leginkább a babérra hasonlít, de levelei színesek, zöld, vörös, sárga, évszaktól függően.

Érdekesség:

„A japánszentfa, azaz nanten (Nandina domestica), viszont inkább a bambuszokra emlékeztet habitusában, mint a babérra, bár rendszertanilag a borbolyafélék közé tartozik. Emiatt a bambuszokkal való formai hasonlóság miatt heavenly bamboo az angol neve is. Hogy teljes legyen a kavarodás, van egy hiiragi nanten nevű rokona is, a szintén a borbolyafélék közé tartozó Mahonia japonica, azaz japán mahónia, melynek a Japánban szokásos növényelnevezési gyakorlat (hasonlít x- re, de olyan mint y, akkor legyen neve xy) szerint a hiiragi (változékony levelű illatcserje- mely a cikkben is szerepel, s melynek szúrós levelei hasonlóak e fajéhoz) és a nanten (melynek rokonságuk miatt hasonló a hajtásfelépítése) nevek összevonásával kapta megnevezését. Na ez a hiiragi nanten is kedvező tulajdonságú a házhoz közel ültetve a japán térrendezési tradíciók szerint.”  –  tudtam meg Gál Tamás Facebook hozzászólásából. (Köszönöm, hogy megengedted, hogy itt idézzem!)

Ha ezt a növényt az udvarunkba ültetjük, megvédi az ingatlanunkat a tüzektől, tartja a mondás.

Egy másik hiedelem szerint ha a nanten -t fukujusou -val (tavaszi hérics) párosítjuk, az azt jelenti, hogy a katasztrófa szerencséssé válik.

Setsubun idején ha a házakat szardínia fejjel és hiiragival díszítjük, akkor az távol tarja a gonoszt a következő évben.

Kertész Alexandra

Forrás: https://japanesegardens.jp/mt_pdfs/RJG%20-%20Explanation%20-%20Engi%20no%20yoi%20Example.pdf

kép: wikipedia.commons

#omiyageworldjapánwebáruház #japánajándékok #japánédesség #japánkultúra #japánwebáruházMagyarország #japánblog #japánkísértettörténet