004369911060985

Bár nem pont ugyanúgy néz ki, mégis számos hasonlóság fedezhető fel Hitotsume kozō (一 つ 目 小僧), és a görög mondákból jól ismert küklposz között, külsőleg.

Ahogy az európai kultúr- körben a küklopsz elég ismert, ugyanez Hitotsume kozō Japánban.

Nevét  a „félszemű” (一 つ 目 hitotsume) és a „fiatal szerzetes, megbízható fiú, kölyök” (kozō 小僧) összetétel alkotja. Ha ránézünk, egy kopasz, félszemű fiút látunk, gyakran kinyújtott vörös nyelvvel ábrázolva.

Mivel a kozō kifejezés szerzetest is jelenthet, ezért gyakran szerzetes ruhákban ábrázolják.

Eredete:

Eredete nem ismert, de úgy vélik, hogy vagy a buddhizmus Tendai iskolájához kötődött, vagy egykor egy hegyi istenségként tisztelhették.

Hitotsume kozō népszerű figura az irodalomban és a fiatalok kultúrájában.

Olyan ismert klasszikusokban jelennek meg, mint a Kaidanoi no Tsue, Aizu Kaidan Shū vagy Hyakkai Zukan. De még az animékben és modern trendekben is, mint Yu-Gi-Oh! vagy a Yōkai Watch.

A Hitotsume kozō az ártalmatlanabb yōkaiok közé tartozik. .

Kantó régióban azt mondják, hogy a kis koboldok minden év december 8 -án meglátogatják a rosszul viselkedő emberek otthonát. Ezeket aztán jegyzetfüzetbe jegyzik, amelyet február 8 -án adnak át Dōsojin istenségnek. A szerencsétlenség elkerülése érdekében január közepén fesztivált tartanak, amelyen vagy egy jegyzetfüzetet, vagy a Dōsojin szobrot égetnek el, mint a rossz tettek elégetésének szimbólumaként.

Hitotsume kozō a japán konyhában

Gyakran tōfuval ábrázolják, ami ugye erjesztett szójababból készül. Ez az egyik kedvenc étele.

A tōfunak is van yōkaia, a Tōfu kozō. Ez a yōkai mindig visz magával egy kis tōfut. A Tōfu kozō kisfiú alakban is megjelenik, de keze és lába helyett nagy feje és karmai vannak. Néha csak egy szemmel mutatják, amely valószínűleg egy keveredés eredménye a Hitotsume kozōval .

Gyakori szereplő a történetekben     

Gyakran szerepelnek kaidanban, rakugoban, esszékben és modern folklorisztikai anyagokban.

Tōsaku Ikō „Kaidanoi no Tsue (怪 談 老 の 杖)” története különösen jól ismert.

Egy ilyen történet szerint Yotsuyában, Edoban élt egy Ojima Yakiemon (小 嶋 弥 喜 右衛門) nevű férfi. Üzleti útra indult az Asanuno szamuráj család birtoka felé. Amikor ott, az egyik szobában várt, megjelent egy körülbelül tíz éves kozō, és elkezdte a tokonomában lelógó tekercset fel és le tekergetni. Amikor Yakiemon figyelmeztette őt, hogy ezzel nem illik tréfálni (a tokonoma ugyanis mint egy kis szent hely a lakásban különös tiszteletben van tartva), a kozō azt mondta: „fogd be a szád”! Miközben megfordult, Yakiemon látta, hogy csak egy szeme van, felsikoltott, elesett, és olyan nagy félelem fogta el, hogy a birtok lakói nem értették zavarodott viselkedését. Ezt követően a birtok lakói szerint évente négyszer -ötször fordult elő ilyen furcsa esemény, de kárt nem tett senkiben. Yakiemon körülbelül 20 napot alvás után visszatért korábbi viselkedéséhez.

Érdekesség, talán egy szörnyű betegségből ered:

Van egy öröklött betegség, amit ciklopiának hívnak. Általában akkor alakul ki, ha az anya nem jut elég A -vitaminhoz vagy más tápanyagokhoz. Az A -vitamin a zöld zöldségeken kívül sok állati eredetű élelmiszerben is megtalálható, és Japánban, főleg régen a gyakori hús fogyasztás nem volt az átlag emberek kiváltsága, főleg a szegényebb területeken. Ezért kialakulhatott A -vitamin hiány az anyákban, amely ahhoz vezetett, hogy néhány gyermek egy szemmel, gyakran orr nélkül született, komoly agyi fejletlenség mellett. Az ilyen gyermekek nagy része már méhen belül elhalálozik, vagy ha meg is születik, nem éli meg a gyermek kort.

Előfordulhat, hogy ilyen gyermekek születése indította útjára ezt a mondát Hitotsume kozōról.

Kertész Alexandra

Forrás:

Hitotsume kozō

Képek:

京浜にけ – *美術著作物の題号:「一つ目小僧」設置場所:水木しげるロード著作者:水木しげる, CC 表示-継承 3.0, https://ja.wikipedia.org/w/index.php?curid=2497598による

北尾政美 – ISBN 4-05-602048-5., パブリック・ドメイン, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4082644による

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán