004369911060985

Április végén neon kék fényben szikrázik Japán tengerpartja Toyama városnál!

Nem, nem arról van szó, hogy egy buli hely kivilágítja a strandokat, hogy több látogatót vonzzon. Egy különleges, mégis szomorú természeti jelenség áll mögötte.

A német Galileo magazin készített erről a jelenségről egy jó videót, amelyet a cikk végén meg is tekinthetsz, de most össze is foglalom röviden.

toyama japan tintahal fénylő neon kékreddit Posted byu/Glumbot

A jelenségért egy tintahal fajta felelős, amely a ホタルイカ Hotaru-ika (angolul Firefly Squid, latinul Watasenia scintillans) névre hallgat. Igen picike, nagyjából 10-15 cm-es hosszúságot ér el. Ugyanúgy 10 karja van, mint a nagyobb tinta halaknak, amely közül  kettő hosszúkás és csápként szolgál. Nyolc karján  szintén tapadó korongok vannak.  A csápokon nincs tapadó korong, csak egy hosszúkás, nagyobb horog szerű rész. Testük végén pedig egy uszony szerű kinövés látható. Eddig szinte teljesen olyan, mint más tinta hal fajok.

fénylő tintahal japán toyama neon squid

Na de mégis minek köszönhető ez a szikrázó neon fény?

Ez egy védekező reakció, amelyet a tintahal ad veszély esetén.

A kis tintahal testét ugyanis pici, foszforeszkáló pigment tartalmú fény kibocsájtó sejtek hálózzák be, amelyek kék fénybe borulnak külső hatásra.

Mi lehet ez a külső hatás?

Mondjuk ha egy hal megtámadná. A kék fény abban is segíti a tintahalat, hogy elvakítsa támadóját egy pillanatra, amelyet a menekülsre fordíthat aztán. A kis tintahalnak magának meglepően fejlett szemei vannak, amelyek nemcsak a menekülésben segítik, hanem a táplálkozásban is.

Ez a faj a Japán környéki vizekben él a mély tengerben. A jelenség pedig Toyama város partjainál figyelhető meg, mivel a Toyama öbölben párosodnak és rakják le az ikráikat.

A Toyama öböl azért különleges, mert elég mély (kb.1200 m mély), gyorsan is mélyül,  viszont a felszínén a Tsusima áramlatnak köszönhetően elég meleg a hőmérséklete ahhoz, hogy alkalmas legyen az utódok kikelésére.

Mivel utána a nőstényeknek már nincs erejük vissza úszni a mély vizekbe, ezért az áramlatok partra vetik őket, ahol aztán elpusztulnak.

Az öböl emiatt a szomorú biológiai folyamat miatt szikrázik kék színben: a partra vetett nőstény tintahalak tömegesen pusztulnak el és az emiatt érzett veszély hatására a víz fodrait neon kék színné változtatják.

toyama öböl japán neon tintahal

Előtte persze gondoskodnak az utódokról és elhelyezik a tojásaikat. Egy nőstény legfeljebb 20 000 petét rakhat. Az egy tojás mérete kb. 1,5 × 1 mm. A víz hőmérsékletétől függően a fiatalok 6–14 nap múlva kelnek ki a petéből (minél melegebb a víz, annál gyorsabban kelnek ki a fiatalok). A kikelés mérete körülbelül 1,2–1,4 mm. Az állatok átlagos várható élettartama körülbelül 1 év.

Ez a fajta tintahal kereskedelmileg Japán környéki vizeken halászható. Évente 5000 és 7000 tonna tinta halat fognak ki a halászok, majd a piacon a környékbeli éttermek és hotelek számára értékesítik azokat. Az állatokat március és június között halásszák. Amikor a nőstények a tojások lerakását követően a partra vetődnek, a helybéliek össze győjtik és megeszik őket.

A videóban azt mondják, hogy hajnal 2 után a leglátványosabb, hiszen addigra elég tintahalt mos a tenger a partokra.

toyama japan tintahal squid fénylik

Források:

https://de.wikipedia.org/wiki/Leuchtkalmar

Képek

https://hotaruikamuseum.com/en/museum

Kép: reddit Posted byu/Glumbot

http://animalia-life.club

error: Content is protected !!