A tsuyu a japán esős időszakot jelenti, amely egész nyáron fullasztő hőséget és párás levegőt eredményez. Nem véletlenül igyekeznek mindenféle módszerrel hűsíteni magukat a japánok. Lássuk, hogy milyen ételek segíthetnek ebben!
Nagyszerű ételek a tsuyu elviseléséhez
Görögdinnyés kakigori
A kakigori a japán jégkása, mely különböző gyümölcsös ízekben kapható. A kakigori zúzott jégből, sűrített tejből és gyümölcsből készül. A görögdinnyés változatot cukorsziruppal is megédesítik, amelyet a tetejére öntenek. A görögdinnyés jégkása tipikus japán nyári finomság, ahogy maga a görögdinnye is.
Hiyayakko
Az alapja a tofu, melyhez az alábbi ízesítőket teszik még hozzá:
- avokádó
- zöldhagyma
- szójaszósz
- szezámolaj
A tofu tetejére szórják a hozzávalókat, és máris fogyasztható! Hűsítő étel, mivel egyáltalán nem igényel főzést, minden alapanyaga “hideg”.
Hiyashi chuka
Ezt a tésztaételt csak nyáron lehet a japán éttermekben fogyasztani. A ramen tésztát főzés után lehűtik, majd a tetejét megízesítik mindenféle finomsággal: zöldségek, tojás, csirkemell, rákfélék. A friss ízt az ecetes-szezámolajos-szójaszószos öntet hozza létre, mellyel meglocsolják az ételt. Gyömbér is tehető hozzá.
Ha te is nehezen viseled a nagy nyári meleget, próbáld ki valamelyik hűsítő fogást!
Forrás:
Kiemelt kép: Pinterest