004369911060985

A vörös szoba átka egy modern városi legenda feltehetőleg a „Vörös szoba” című halál témájú horrorból indult ki. A Vörös szoba (赤い密室(へや) 禁断の王様ゲーム, Akai misshitsu (heya): Kindan no ōsama gēmu) egy 1999-es japán horrorfilm.

red room vörös szoba japán horror anime városi legenda

A film négy versenyzőből álló csoportot, a válás szélén álló férj és feleséget, valamint egy nővér párt követ nyomon egy TV-játékban, akiket bezárnak a „Vörös szobába”, hogy kínozzák egymást. Az aki életben marad, egymillió dollár jutalomban részesül. Most legalább tudom, hogy a Squid Game előtt is voltak hasonlóan beteg filmek.

A versenyzőknek kártyákat kell választaniuk, hogy eldöntsék, ki választja ki a kínzást, ki alkalmazza azt, és ki lesz az áldozat. A választott kínzások viszonylag enyhén indulnak, de fokozatosan szélsőséges szadizmussá és szexuális zaklatássá fajulnak.

Valószínűleg ez a film adhatta alapját az egyik rémisztő városi legendának, a Vörös szobának. Anime is készült a témában, amelyet egy valós tragédiával is párhuzamba hoztak.

Az anime egy 11 éves Sasebo városbeli lány (Nagasaki prefektúra) után vált ismertté az internet sötét zugaiban. A 11 éves lány késsel meggyilkolta 12 éves osztálytársnőjét, mivel az állítólag az interneten a súlyát kritizálta és álszentnek nevezte. A gyilkos kislány a Red Room, Vörös szoba animáció nagy rajongója volt, később kiderült róla, hogy asperger szindrómában szenved.

Az animációban és a mende-monda szerint az átok egy felugró ablakkal kezdődik az áldozat számítógép képernyőjén, amikor egyedül van a szobájában. Piros háttere van fekete betűkkel, amelyek azt kérdezik: „あなたは〜好きですか?” (Tetszik a ~?) Miközben az áldozat kétségbeesetten megpróbálja bezárni az előugró ablakot, újabb szavak jelennek meg, amíg a következőt nem mondja: „あなたは赤い部屋が好きですか?” (Tetszik a vörös szoba?)

Majd a teljes képernyő pirosra vált, és megjelenik a múltbeli áldozatok listája. Nem tudni, hogy utána hogyan, de az áldozat erőszakos halált hal, vérben borítva a szoba falait, innen a vörös szoba elnevezés is.

Kertész Alexandra

Forrás:

https://urbanlegends.fandom.com/wiki/The_Red_Room_Curse