004369911060985

Az imorik (守宮) a halott szamuráj harcosok szellemei, akik gekkóvá változtak egy kis törpe, Moriyama segítségével. Moriyama feltehetőleg egy szamuráj harcos vezető volt, aki csatába vezette harcosait és elesett.

Legenda

Egyszer volt egy szerzetes, aki Yu-no-o kastélyának romjai között szútrákat olvasott és meditált. Egyszer csak egy törpe jelent meg előtte. A szerzetest a törpe megjelenése sem zavarta meg. Tovább folytatta az olvasást, amit a törpe nagyon udvariatlannak tartott. Szemrehányást tett neki durvaságáért, és hangjára válaszul számos másik törpe jelent meg, akik megtámadták a szerzetest. A szerzetes ijedtében elmenekült.

Amikor elmondta ezt a történetet a falusiaknak, elmesélték neki, hogy a romok között elesett szamurájok szellemei kísértenek és a lelkek a rom területén található kútban laknak. A szerzetes visszatért imádkozni az elesettek lelkéért, akik a kút körül kis gekkók formájában nyüzsögtek. Ahogy a szútrákat olvasta, a lelkek megnyugodtak és a gekkók lelke elhagyta a testüket. Megjelent a törpe is, aki a szútrák hallatára örök nyugalmat talált. A szerzetes végül buddhista temetésben részesítette az elhullott gekkók tetemét, így azok örök nyugalomra leltek.

A gekkókat jótékony lényekként ismerik Japánban, akik otthonokat védenek. Sőt, nemcsak otthonokat véd, de anyagi szerencsét is hoz. Azt mondják, ha megjelenik egy gekkó, semmi rossz nem történik a házzal.

Ez a hiedelem természetükből adódik: aranyosak és nem okoznak kárt semmiben.

A gekkókat gyakran összetévesztik a gőtékkel a kanjik olvasata miatt. Míg a gekkók hüllők, a gőték pedig kétéltűek. A gekkók a szárazföldön élnek, és kártevőkkel táplálkoznak. A gőték a békák családjába tartoznak, és „Imori”-nak is nevezték őket, mert víz közelében élnek, és kártevőket esznek a kutakban és rizsföldeken.

A fehér egy kedvező szín, ezért tisztelik az ilyen színű állatokat. Egy fehér gekkó különösen kedvező előjelnek számít, ha megjelenik a háznál.

Forrás:

https://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%AE%88%E5%AE%AE_(%E5%A6%96%E6%80%AA)

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán