004369911060985

Ine (伊根町, Ine-chō) egy halászfalu/halászváros az Ine-öböl körül a Kyoto prefektúra északi részén. Elég nagy és gazdag múltra tekint vissza, jelenleg Japán egyik legszebb falujaként tartják számon.
 

ine halászfalu helyek Japánban utazás

Különlegessége a “funaya”, ami szó szerinti fordításban csónakházat jelent. Ezek a hagyományos épületek kialakításukban igyekeztek a legjobban megfelelni a falu kívánalmainak, a földszinti terük hajógarázsként funkcionált, míg az emeleti részein lakótereket alakítottak ki. Még napjainkra is több mint 200 funaya maradt az öböl mentén – ezek közül néhány már csak vendégházként szolgál az odalátogatók számára, azonban a legtöbb még mindig eredeti rendeltetése szerint működik.

ine halászfalu helyek Japánban utazás

A város körbejárásának és szemrevételezésének legjobb módja, ha azt a tenger felől teszi meg az ember, ehhez pedig kétféle hajós turista útvonalat is biztosítanak az ott lakók. A nagyobb hajók egy 25 perces körútra viszik a látogatókat az öböl körül. Ezen kívül, aki egy kicsit személyre szabottabb és szabadabb túrára vágyik, vannak az öbölben kisebb-nagyobb “tengeri taxik” is, amelyeket helyi halászok üzemeltetnek. Ezeknek az ára egy kicsit költségesebb, azonban rajtunk múlik, hogy mit, hol, merre és hogyan szeretnénk megnézni. A nagy városnéző körutaktól eltérően a kishajós túrákra előzetes időpontfoglalás szükséges, ehhez el kell látogatni a Funaya no Sato Park turisztikai irodájába.

Maga a város egyébként egy átlagos, nyugodt kisvárosi képet mutat magáról, nem rendelkezik különösebben sok nevezetességgel, a legtöbb háza pedig magánlakás, ahol a térségben dolgozó emberek laknak. Üzletekből és éttermekből is csak kevés található a területen, és mivel nem rendelkezik hihetetlen mennyiségű látnivalóval, a szolgáltatások legnagyobb része is a funaya-k körüli területre és a Funaya no Sato Park köré koncentrálódik.

A Funaya no Sato Parkban azonban minden megtalálható a turisták számára. A park a város feletti dombon található és rendelkezik egy nagy parkolóval, információs irodával, éttermekkel és üzletekkel, illetve egy kilátóval is, így ha bárki is úgy dönt, hogy ellátogat a térségbe, érdemes itt kezdeni.

ine halászfalu helyek Japánban utazás

Forrás: https://sugoii-japan.com/ine-japan-travel-guide

Képek: By Shintaro Masafuji, Japan – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93000163

By Shintaro Masafuji, Japan – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93000161

By 9b0z1b – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37877776