004369911060985

Mosolygós, róka-szerű pofi, rozsdabarna szőrzet, visszafelé kunkorodó farkinca. Igen, ez a Shiba inu (柴犬), Japán legikonikusabb kutyája.

shiba inu japán kutya fajta fajta leírás

Az inu (犬) szó japánul ‘kutyát‘ jelent, míg a shiba (柴) egy archaikus szó, ami annyit tesz: ‘kicsi‘. A japánok Shiba Inu-nak vagy Shiba Ken-nek hívják őket, mivel a kanji mindkét irányban olvasható, de gyakran csak Shiba-ként nevezik. Ezek a japán őshonos kutyák több száz éve léteznek, és annak ellenére, hogy az országban az egyik leggyakrabban tartott kutya fajta, még mindig különleges nemzeti kincsként kezelik őket.

A japán ember kutyája

Ez a kutya fajta természeténél fogva nyugodt és figyelmes, a japán Shiba kutya megérti, hogyan gondolkodik az ember; hallgatólagos feltételekkel jó barátok maradnak. A fajta megbízhatósága, szófogadása és hűsége gazdáik és családjaik iránt egy sokszor ismételt kijelentés a japán gazdáiktól. Természetes varázsukkal gyorsan pótolhatatlan barátokká válnak. Ezeknek a kutyáknak a jellemei ősi japán emberek természetére utalnak: szigorúak, bátrak, hűségesek, akár a hajdani szamurájok. A Shiba-inuk nyugodt természetűek és gyengédek, nagyon ragaszkodók és érzékenyek gazdáik kedvességére.

shiba inu japán kutya fajta

Íme néhány érdekesség a kutyafajtáról:

1. Régen vadászkutyának tenyésztették

A Shiba-Inu név Nagano prefektúra dialektusából származik, jelentése „kis bozótkutya„.

A kutyafajta története egészen a Jomon-korszakig nyúlik vissza (ie. e. 14500-tól 300-ig), amikor a feltételezések szerint a korai shiba-kat eredetileg vadászkutyákként tartották éles szaglásuk és hallásuk miatt. Kisebb állatokat, például madarakat és nyulakat fogott, és szükség esetén segített levadászni a vaddisznókat és medvéket.

shiba inu japán kutya fajták

2. Japán hat hivatalos őshonos fajtájának egyike

Sokan úgy gondolják, hogy a Shiba-Inu Japán nemzeti kutyája, de az országnak van még öt hasonló kinézetű őshonos fajtája is: Akita, Hokkaido, Shikoku, Kishu és Kai. A Nihon Ken Hozonkai, a japán kutyafajták megőrzésével foglalkozó hivatalos egyesület immár mind hivatalosan őshonos fajtaként ismeri el őket.

A Shiba-Inu azonban az egyik legrégebbi és legnépszerűbb mind a hat fajta közül, amely az őshonos kutyák populációjának körülbelül 80%-át teszi ki.

 

3. Egy majdnem kihalt faj

A Shiba-Inu populáció a II. Világháború alatt fogyni kezdett, és a háború után a fajta majdnem kipusztult az országos élelmiszerhiány és az ún. „kutyakanyaró-járvány” miatt. A fennmaradó három Shiba vérvonal keresztezését magában foglaló megőrzési erőfeszítések után a fajtát megmentették. Ez azt jelenti, hogy minden ma élő Shiba-Inu a háború utáni tenyésztési programban részt vevő kutyákra vezethető vissza.

shiba inu japán kutya fajta vadász kutya

4. Négy különböző színben fordulnak elő

A hagyományos vörös színű Shiba-Inu mellett, amelyet látni lehet, a kutyák lehetnek fehérek, fekete-barna és goma (szezám; fekete és vörös keveréke) színűek.

5. Macskaszerű személyiségük van

Cuki és barátságos megjelenése ellenére Shiba-Inu személyisége inkább egy tipikus macskára hasonlít. Más kutyákkal ellentétben a shiba-k általában függetlenebbek, tartózkodóbbak és időnként makacsabbak. Ennek ellenére továbbra is nagyon megbízhatóak és hűségesek gazdáikhoz.

6. A legidősebb Shiba-Inu 26 éves volt

Yumiko Shinohara tulajdonában lévő Pusuke, a Tochigi prefektúrából származó Shiba keverék 2010-ben a Guinness-rekordot tartotta a leghosszabb ideig élő kutyaként. Lenyűgöző 26 évig és nyolc hónapig élt, ami majdnem kétszerese egy Shiba-Inu átlagos élettartamának.

anime shiba inu japán kutya fajta

7. Japán élő Nemzeti Kincsévé nyilvánították

A 20. század elején a legtöbb kutyát Japánban nem őshonos kutyákkal keresztezték. A Nihon Ken Hozonkai megőrzési erőfeszítése után a fajtiszta Shiba-Inu hirtelen reflektorfénybe került. A figyelem 1936. decemberében a fajtát Japán élő nemzeti kincsévé nyilvánította.

8. A Shiba-Inu őse Sagamiharában

Japán legrégebbi kutyacsontjai a történelem előtti Jomon korszakból származnak, és Kanagawa és Aichi prefektúrákban találták őket. Úgy gondolják, hogy a csontok a Shiba-Inu ősétől származnak, akit Jomon Shiba -nak neveztek el.

A tudósok véleménye szerint a Jomon Shiba kinézete alapján, egyes tenyésztők a Jomon Shiba újjáteremtésére hoznak létre tenyésztési projekteket a mai Shibák gondos áttenyésztésével. 2018-ban ezekből az újonnan kitenyésztett Jomon Shiba fajtából csupán körülbelül 300 létezett, de egy megtekinthető a szagamiharai Azabu Egyetem Élet-múzeumában. A kijelzőn egy mai Jomon Shiba preparált verziója látható a csontváza mellett, így láthatja, mennyire hasonlítanak ezek a kutyák a történelem előtti fajtákra.

Japánban egyébként két klub regisztrálja a Shiba törzskönyvét. A legnagyobb és legrangosabb Shiba regiszter a Nihon-Ken Hozonkai vagy „Nippo” („A Japán Kutyák Megőrző Egyesülete„). Nyugatibb felépítésű a Japan Kennel Club, amely angol nyelvű Shiba törzskönyveket biztosít.

9. Az egyik legnépszerű popkulturális ikon

A Shiba-Inu olyannyira közkedvelt a modern popkultúrában, hogy alakja rengeteg termék formájában megjelenik. Az animék, mangák ismétlődő hőse (pl. Sekai no Owari no Shiba Inu to), de leggyakrabban kulcstartók, figurák, és persze pihe-puha plüss játékok formájában kaphatóak szerte Japánban.

Mi több, a legnépszerűbb Shiba-Inu Japánban a 6 éves hófehér Kuruki névre hallgató kutyus, aki saját Facebook oldallal is rendelkezik a rajongói számára: https://www.facebook.com/japankuruki/

Ballagó Petra

Források és képek:

https://www.timeout.com/tokyo/things-to-do/things-you-didnt-know-about-shiba-inu-japans-native-dog-breed

http://juicybits.com/Shosha/_history.php

https://voyapon.com/shiba-inu-japans-national-treasure/

https://www.japankuru.com/en/culture/e2696.html

https://myanimelist.net/manga/116765/Sekai_no_Owari_ni_Shiba_Inu_to

error: Content is protected !!