004369911060985

Japán nagy területe a hegyvidékek és a vulkanikus részek miatt lakhatatlan, ezért viszonylag kis helyre zsúfolódnak be. Emiatt a közlekedés és a parkolás is fontos kérdés, hogy az amúgy sem nagy utcák túlzsúfoltságát hogyan tudják még jobban elkerülni. Az európaiak számára talán szokatlan japán parkolási szabályok segítségével nincs többé dugó a városokban!

A japán parkolási szabályok néhány érdekessége

Egyrészt Japánban nem nagyon látni elhagyott vagy elhagyatott járművet, mert szimplán nincs erre fölösleges helyük. A legtöbb japán család kis méretű autóval rendelkezik, melyeknek a rendszáma sárga alapon fekete színű, míg a céges vagy haszonjárművek megkülönböztetésére a fekete alapon sárga színű feliratot használják.

Ezek a kisebb méretű járművek az úgynevezett kei autók, amelyek japán gyártmányok, és amelyek nem foglalnak nagy helyet. A legtöbb parkolóház földalatti, így ezzel is spórolnak a földfelszíni parkolóhelyeken. 

Fontos adalék, hogy ha nincs hivatalos parkolóhelyünk, akkor nem birtokolhatunk autót a nagyvárosban – még kei autót sem, bár ebben az önkormányzat hoz végleges döntést. Normál méretű autókat regisztráltatni kell, és bizonyítani, hogy van számukra kijelölt parkoló. Ehhez az igazolást a helyi rendőrség állítja ki.

Tokióban ezeket a szabályokat még az 1990-es években hozták meg pont azért, hogy a zsúfoltságon csökkentsenek. Tehát ha vásárolunk is saját autót Tokióban, ha nem veszünk hozzá garázst vagy parkolót, nem használhatjuk a járművet. Ezt általában azért a kereskedők elintézik a vásárlóknak.

Te mit szólnál egy ilyen szabályozáshoz Magyarországon?

Forrás: https://www.vezess.hu/vezetunk/2024/06/18/bajban-lennenek-a-budapesti-autosok-ha-ezt-a-japan-szabalyt-bevezetnek/

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!