004369911060985

Tudtad? 153 éve ilyenkor lett hivatalos jármű a Jinriksha. Jinrikisha napja:(人力車発祥の日)

Yosuke Izumi, Kosuke Takayama és Tokujiro Suzuki 1868-ban találta fel és készítette el a jinrikishát, amelyre aztán 1870. március 24-én a Tokiói Prefektúra engedélyt adott, hogy hivatalosan is gyártsák és a gyakorlatban is használják azokat az utakon. Mindez Tokió Nihonbashi negyedéből indult ki, majd meghódította Japánt. Gyakran említik mint riksa, azaz nemcsak  jinrikisha, jelentse (人力車, 人 jin = ember, 力 riki = erő vagy erő, 車 sha = jármű), ami szó szerint „emberi erővel hajtott jármű”.

Ezt követően a riksákat a 20. század elejéig aktívan használták közlekedési eszközként, napjainkban pedig kedvelt turista élmény azok számára, akik Japánba látogatnak. Leginkább a legismertebb városnéző helyeken, mint például Kiotóban, Kamakurában és Tokió egyes negyedeiben, valamint a híresebb onsen városokban, így Dogoban, Itoban, és persze a híres várak közelében.

Ahogyan Bécs belvárosában lehet mondjuk lovas kocsikázni, addig Japánban igazán különleges élmény a belvárost egy ilyen járgányon kényelmesen hátradőlve bejárni. De persze nem csak Japánra jellemző, a volt alkalmad más, Dél- Kelet Ázsiai országban járni, akkor a riksha biciklis vagy motoros változatával is találkozhattál.

A sofőr elnevezése Japánban amúgy Shafu (車夫). 2 főre egy 15-20 perces út (1 km-től 1,5 km-ig) általában 3000 vagy 4000 forint körül mozog.

A „konrei jinrikisha” (婚礼人力車 esküvői riksa) különösen vonzó lehet a fiatal házasulandó párnak, nem utolsó sorban a fényképeken is jól mutat.

Képek és forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rickshaw

http://konrei.net/option/jinrikisha/