004369911060985

Régi szokás a japánoknál, hogy az új év második napján egy kalligráfiában megörökítik fogadalmukat. Ez a kakizome, vagyis az év első írása. Korábbi időszakokban leginkább a császári udvar lakóinak kiváltsága volt a kakizome gyakorlása, majd az Edo-korszakban már az átlagemberekre is átragadt a szokás. Ma pedig már idősek és fiatalok közösen gyakorolják, amely mindig szuper közös élményt ad a résztvevőknek.

A kalligráfia kötelező tantárgy az iskolákban, így a japán gyerekek már elég korán megismerkednek a kaizome hagyományával is. A szép kézírásnak nagy jelentősége van a japánok életében, még a munkaerőpiaci lehetőségeiket is meghatározza: a csúnya kézírással készített önéletrajzot ugyanis nem veszik figyelembe a munkáltatók.

A kakizome spiritualitása

A kakizome olyan rituális gyakorlás, mely során a gyakorló kiüríti az elméjét, és tisztán az írásra koncentrál. Meditációnak is nevezhetjük, hisz relaxált, nyugodt állapotba kerül bárki, aki végzi.

Január 5-én összegyűlnek a kalligráfusok a tokiói Nippon Budokanban, ahol egyszerre készítik el saját kakizoméjukat. Ezt az eseményt a televízió is közvetíteni szokta. Január 14-én pedig a Sagicho fesztiválon elégetik az év első írását. Azt mondják, akinek a papírja magasra felrepül az égés során, az a következő évben még szebb kakizomét fog készíteni.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kakizome
https://wattention.com/kakizome-first-writing-new-year/ https://en.wikipedia.org/wiki/Kakizome

Kiemelt kép: Pinterest