004369911060985

Hallottál már a következő yōkairól, a sarlós menyétről, avagy a kamaitachiról?

kamaitachi japán menyét youkai

Képzelj el egy imádnivaló kinézetű cuki kis menyétet. Aranyos látványa ne tévesszen meg, mert karmain hosszú pengék helyezkedek el. Olyan hirtelen jelenik meg a semmiből, hogy észre sem veszed, hogy megtámadott. Később aztán a tested telis tele van karcolásokkal, amelykre nem emlékszel, hogy honnan szerezted. Magára a fájdalomra sem emlékszel, amikor megszerezted.

Ma beszéljünk erről a szőrös kis őrültről.

Kamaitachi (鎌鼬)

Ez a menyétszerű yōkai Yamanashi, Nagano és Niigata hegyvidéki területein él, ahol az idősebbek régen minden fiatalt figyelmeztettek a kama itachik jelenlétére. Éles karmaik vannak, és úgy ugatnak, akár a kutyák. Gyors mozgásuk miatt szinte láthatatlanok a szemnek.


A kamaitachik hármasával közlekednek, úgy támadnak rá az emberre. Az első itachi megvágja az áldozat lábát, a második felvágja többször, a harmadik pedig begyógyítja a sebet annyira, hogy az áldozat észre se vegye, valójában mi történt vele.


A név eredetéről megoszlanak a vélemények, az egyik legismertebb szerint a kamae tachi szóból ered, ami egy kardvívásban használatos módszer, mozdulat neve.

Alapvetően Japán szerte rengeteg legenda szól láthatatlan lényegről, akik a kama itachikhoz hasonlóan a szelet lovagolják, és embereket támadnak meg hasonló módszerekkel.

Lehetséges, hogy azokat sebeket szerették volna ezzel magyarázni, amelyek megszerzésére nem emlékszünk.

Japánban őshonosak amúgy a menyétek és Honshū, Kyūshū és Shikoku szigetein fordulnak elő.

japán menyét

Forrás:

https://yokai.com/kamaitachi

Kép: Kamaitachi” (鎌鼬) a  Kyōka Hyaku Monogatari könyvből Masasumi Ryūkansaijin ábrázolása

By Alpsdake – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25161323