004369911060985

Kameosa egy tsukumogami – olyan tárgy, amely annyira régi, hogy lélek szállta meg. Ez a lélek edényekben jelenik meg, kinézetre is az eredeti tárgyra hasonlítanak annyi különbséggel, hogy van orruk, szemük és szájuk.

A kameosa edényként is viselkedik, azonban általában járkál a házban. Mindig tele van valamilyen folyadékkal, soha nem kell újratölteni. A kameosa nem ártalmas lény, nem bántja az embereket. Sőt, a jó szerencse képviselői. Akinek kameosa van a házában, igazán szerencsésnek mondhatja magát. Általában vizet vagy sakét tartalmaznak, és bármennyit is iszunk, használunk belőle, soha nem fogy el.

Eredete

Kameosa is Toriyama Sekien enciklopédiájában, a Hyakki tsurezure bukuróban bukkant fel először. A kifejezés talán Sekien egyik tanítványára, Koikawa Harumachira vonatkozóan egy szójáték, ugyanis a tanítvány beceneve Kameosa volt (csak más kanjival írták), mivel nagyon szerette a sakét. Kameosa a legutolsó yōkaiként szerepel a kötetben. Talán maga Sekien is szerette volna egy pozitív történettel lezárni a könyvet.

Forrás:

Kiemelt kép: yokai.com