004369911060985

Kanazawa vára (金沢城)

1583-tól egészen az Edo-korszak végéig a Maeda-klán ˝foglalta el˝ a várat. Az építményt sajnos sok kár érte az évszázadok alatt: többször leégett, a legutolsó tűzvész során (1881) pedig csupán az Ishikawa kapu és 2 raktár maradt épen. A kapu 1788-ban épült, és Japán egyik legszebb kertjére, a Kenrokuenre nyílik.

Kanazawa kastély szamuráj


Több évtizeden keresztül a Kanazawa Egyetemnek adott otthont a vár, ők is csak az 1990-es évek elején költöztek át másik helyszínre. Azóta a vár rekonstruálás alatt áll. A projekt során elkészült már a 2 torony (Hishi és Tsuzuki Yagura), illetve egy nagyobb raktár (Gojukken Nagaya), amely a 2 tornyot köti össze. Ezekben az épületekben a tradicionális japán ácsmunkákról tekinthetünk meg kiállításokat.

2015-ben hozzáépült a Hashizume kapu, de később az eredeti Kahoku kaput és a Nezumita kaput is újjáépítették.

A vár közelében található az Oyama templom, melyet Maeda Toshiie számára építettek, aki a Maeda-klán első ura volt. 1599-ben épült, eredetileg az Utatsu hegyen, csak később került a mai helyére.

2015-ben egy új kert került a várba: a Gyokuseninmaru, amely teljesen ingyen látogatható. A várban egyébként csak a 2 toronynál és az őket összekötő raktárnál kell jegyet venni, minden más része díjmentesen megtekinthető.

Kanazawa kastély szamuráj

Története

Kanazavai kastély 1583–1599 között épült. 1583-tól a hatalmas Maeda család székhelye volt a Meiji-restaurációig (1868). Közel 1 200 000 koku éves bevétellel, a Maedák voltak a leggazdagabb daimyōk a Tokugawa sógun után.

A Kanazawa kastélyt folyók védik keleten és nyugaton, a Japán-tenger északon és a Hakusan-hegység délen. Az helyet 1546-ban a Kyoto Honganji szekta harcos buddhistái foglalták el. Az Ikko-shu, „egyedül gondolkodó vallás” sok helybéli csatlakozott hozzájuk. Oda Nobunaga hadserege legyőzte ezeket a fegyveres buddhista szerzeteseket 1580-ban, majd vazallusa, Sakuma Morimasa kezdte meg a kastély építését. Oda Nobunaga 1582-es halála után Toyotomi Hideyoshi vette át Japán irányítását, és átadta barátjának, Maeda Toshiie-nek Kanazawa városát és Ishikawa egy részét jutalmul a hűséges szolgálatért.

Kanazawa kastély szamuráj

Így a Maeda klán székhelye lett Kanazawa városa 1583-ban. Maeda Toshiie egy vad harcos volt, akit Yari no Mataza-nak (Mataza a dárdás) is neveztek. 13 évesen Oda Nobunaga segédjéből, 125 koku bevétellel, az egyik leggazdagabb és leghatalmasabb daimyō lett és 1599-re közel 1 000 000 koku éves bevételt tudhatott magáénak.

Toyotomi Hideyoshi hű barátja és szövetségese volt, mégis jól egyensúlyozott közte és   Tokugawa Ieyasu között. Hároméves gyermeke eljegyzésével fia, Toshitsune, és Ieyasu ötéves unokája pecsételte meg ezt a szövetséget 1595-ben. A következő hat nemzedékben mindkét család folytatta a politikai házasságokat, így a tizenkettedik tizenharmadik és tizennegyedik Tokugawa sógunok a Maeda klán leszármazottai.

Kanazawa kastély szamuráj

Maeda Toshiie egyike volt annak az öt régensnek, akiket a kormány irányításával megbíztak 1598-ban Toyotomi Hideyoshi fiának, Hideyorinak a nevében. Toshiie a következő évben meghalt. Az 1600-as sekigaharai csata után Toshiie felesége, Maeda Matsu biztosította a Maeda klán biztonságát és önként ment Edóba a Tokugawa család túszaként. Toshiie örököse, Toshinaga ügyesen Tokugawa Ieyasu mellé állt Uesugi Kagekatsu ellen a csatát megelőző hónapokban. Ezért megkapta a testvérétől (Toshimasa) elvett hűbért, aki a vesztes Toyotomi-hűségesekkel harcolt. Toshinaga lett Ieyasu után a leggazdagabb daimyō, éves bevétele 1 195 000 koku volt. 1605-ben visszavonult a Toyama kastélyba, és az utódja lett egy másik testvére, Toshitsune.

Kanazawa kastély szamuráj

A kastély –tűzvészek sorozata

Az Ishikawamon egyike a Kanazawa kastély három barbakán stílusú kapujának. Ez az erősen megerősített kapu a központi kapun keresztül érhető el. A belső udvart tornyok veszik körül ahonnan a védők lőhettek. A bal oldalon egy kétszintes torony, közvetlenül előtte egy egyemeletes torony, jobbról pedig egy emeletes, vasajtós kapuház található. Számos tűz pusztította Kanazawa kastélyát. Az elsőnél például Maeda Toshiiet a Honmaruban (főkerítés) villámcsapás érte. Majd 1602-ben leégett. Ezt soha nem építették újjá. Ezt soha nem építették újjá, ezt követően pedig a feudális funkciókat és adminisztrációs dolgokat áthelyezték a Ninomaruba. A honmarui fennmaradt palota része 1620-ban égett le. Újjáépítették a következő évben, de tíz évvel később, 1631-ben ismét leégett. Az új palota 1632-ben épült a Ninomaruban. Mintegy 120 évvel később, 1759-ben egy másik a tűz majdnem megsemmisíttette az egész kastélyt. A Ninomaru palotát és a Hashizumemont 1762-ben újjáépítették. 1808-ban a Ninomaru palota leégett ismét a Hishiyagurával együtt. Mindkettőt nem sokkal később rekonstruálták. 1869-ben a tizennegyedik Maeda úr visszaadta földjét és jogcímét, ezért a kormány katonai laktanyaként használta az erődítményt. Végül 1881-ben tűz pusztította el a Ninomaru palotát, a Hashizumemont és a Gojikkennagayat.

Egyetem

A Kanazawa Egyetemnek 1949 és 1995 között adott otthont.  A jelenlegi Hashizumemon, Gojikkennagaya, Hishiyagura, Tsuzukiyagura és Kahokumon mindegyiket autentikus anyagok és hagyományos építkezési technikák felhasználásával rekonstruálták. Ezek az épületek a Ninomaru palotát és adminisztratív védelmét szolgálták ki.

A Hishiyagura (gyémánt torony) egy 17 méter magas háromszintes épület. Nevét gyémánt alakú (ha a vágott gyémántot felülről nézzük) falairól kapta. Az oszlopok is ilyen alakúak, amelyek kifinomult építési technikát igényelnek a 2001-es rekonstrukció során. A Hishiyagura őrtoronynak használták, ahol a lord találkozott vazallusaival.

A Gojikkennagaya fegyverek tárolója volt. A Hashizumemon tsuzukiyagura őrizte a Sannomaru és Ninomaru közötti átjárót. Egy kis kapu lehetővé teszi a bejutást a Sannomaruból az erősen védett udvarba.

A Kahoku zaka (Kahoku-domb) tetején található, a következőkből áll: Ichinomon (első kapu), Ninomon (második kapu), Dobei (az udvart körülvevő falak) és a Niramiyaguradai (őrtorony).

Forrás:

Jennifer Mitchelhill: Samurai Castles (Tuttle Publisching)

https://www.japan-guide.com/e/e4202.html

Képek: jogtiszta képek