004369911060985

A kanbari nyūdō egy perverz szellem, aki újévkor a fürdőszobákban, fürdőházakban leselkedik. Kinézete egy szerzeteséhez hasonlít, teste durva és szőrös. Kakukk van a szájában, amelyet leselkedéskor kifúj. Mivel csak évente egyszer jelenik meg, nem sokat lehet tudni róla.

Mondják, hogy ha észrevesszük őt, székrekedést okoz, emellett a következő évre szerencsétlenséget. Több történet szerint igyekszik hozzáérni az emberhez: vagy megütni, vagy megnyalni próbál.

Eredete

Toriyama Sekien szerint a kínai wc-szellem, Kakuto a kanbari nyūdō eredete. Azonban Kakuto valójában nem szellem, hanem egy 15. századi Ming tábornok volt. Valószínű, hogy mivel a kakuto a japán kakukk szóhoz hasonló írásmóddal rendelkezik, Sekien ezt vette alapul. A kakukk balszerencséje azonban valóban kínai eredetű: rossz ómennek tartották, ha valaki a mellékhelyiséget használva meghallotta a kakukk hangját.

A kanbari nyūdō elnevezésről sem tudjuk, pontosan hogyan alakult ki. Többféleképpen is írják, és a kanjiknak nem sok köze van a szó jelentéséhez.

Legendák

A kanbari nyūdō történetek területről területre változnak, minden legenda az adott lokációhoz kötődik. 

Az egyik ilyen legenda szerint, ha éjjel 1 és 3 óra között belépsz egy elhagyatott épületbe, és háromszor elkántálod kanbari nyūdō nevét, egy emberi fej jelenik meg. Ha ezt a fejed a kimonód bal ujjába teszed, majd visszahelyezed, kobanná, vagyis arany érmévé változik. Más régiókban ezt a legendát úgy ismerik, hogy selyemruhába kell a fejet csomagolni, ami ezután arannyal telik meg.

A legtöbb helyi történet szerint ez a szellem rossz szerencsét hoz. Ha újév estéjén belépünk a mosdóba, és háromszor elmondjuk „kanbari nyūdō, hototogisu!”, a yōkai elkerül bennünket, ahogy a balszerencse is. Azonban van olyan nézet is, mely szerint egyáltalán nem szabad kimondani a nevét, mert már az is elég ahhoz, hogy a következő évünk balszerencsés legyen.

Forrás: https://yokai.com/kanbarinyuudou/

Kiemelt kép: yokai.com