004369911060985

A „katagami” a hagyományos japán stencilkészítésre utal, amely finom mintákat foglal magába washi papírra vágva. Ilyen élénk minták jelennek meg a kimonó anyagokon is, ha az anyagot ezekkel a sablonokkal festik meg. Az Ise-Katagami, a japán papírsablonok jól ismert típusa.

ise katagami kimono nyomtatás stencil minta hogyan készül egy kimono

A 19. század első felében Európában is népszerű volt és nagyban hozzájárul az európaiak japán iránti rajongása kialakulásához. Ebben a időben ugyanis  számos Ise Katagami kerőlt Európába, többnyire ukiyo-e fatömbnyomatokkal és állatmintákkal, amelyek másságuk miatt nagyon hamar elterjedtek. Később az ukiyo-e a Japonisme lelkes divatját váltotta ki Monet, Van Gogh és más francia impresszionista festők körében, akik szintén az ise-katagaminak köszönhetően terjedtek el, nagy hatást gyakorolva a korabeli dizájnra, beleértve a kézműves termékeket, kiegészítőket, táskákat, tapétákat stb.

ise katagami kimono nyomtatás stencil minta hogyan készül egy kimono

A katagamit vagy papírsablonokat a minták kimonószövetre történő nyomtatására használják. Ezekre a sablonokra rajzolják a kívánt motívumot, majd kivágják. A washi papírt tanninnal, azaz éretlen, savanyú datolyaszilvából, japán nevén kakiból préselt folyadékkal itatják át, majd a sablonok segítségével a mintát szövetre festik. A Mie prefektúrából származó Ise-Katagami a japán sablonok egyik típusa. Több mint 1000 éves múlttal büszkélkedhet ez a technika.

A sablonokat egyszerűen anyagok festésére használták, és akkoriban önmagukban nem ismerték el őket műalkotásként. Ma az ilyen fennmaradt sablonok persze felbecsülhetetlenek.

ise katagami kimono nyomtatás stencil minta hogyan készül egy kimono

Az Ise-Katagamihoz egy bizonyos kozo kéregből készült washi papírt használnak. Három lapot egymásra fektetnek, és datolyaszilva tanninokkal ragasztják össze őket. A szálak függőlegesen, vízszintesen, majd függőlegesen futnak, amelyek jó tartást és használhatóságot biztosítanak. Ezzel a technikával strapabíró sablont hoznak létre és többször is használhatják a festéshez.

A horishi néven ismert kézművesek speciális eszközökkel vágták ezeket a különféle mintákat az összeragasztott washi papírba.

A kiribori egy faragás típus, amelyeket a kismintákhoz, azaz a komonhoz használják. Ezek a kis minták adják a nagyobb és részletesebb mintákat, amelyek az egész kimonószöveten szétterülnek. Egyes esetekben akár 100 kis lyukat vágnak minden 1 cm-es négyzetbe és pontozottan, mint a pointillista festmények adják a teljes egészet.

ise katagami kimono nyomtatás stencil minta hogyan készül egy kimono

Napjainkban a minták nyomtatása már gépekkel történik. Mégis, még mindig mutatkozik igény a hagyományos módon kézzel festett szövetekre, és van az a réteg, amely ezt meg is tudja fizetni.

A Kioi Art Gallery, az Ise-Katagamira specializálódott művészeti múzeum mintegy 5000 Ise-Katagami sablonnak ad otthont, főleg az Edo-korszakból (a 17. század eleje és a 19. század közepe között). Ha kíváncsi vagy rá, ide érdemes ellátogatni.

Forrás és képek:

https://www.kankomie.or.jp/tw/report/detail_69.html

伊勢型紙ができるまで