004369911060985

Régen egy lord vadászni ment a csónakjával az Omono folyón.

kawaguma japán youkai

Hirtelen egy fekete szőrrel borított kéz nyúlt fel a folyó fenekéről, és elkapta a puskáját. Egy ügyes úszó utána ugrott búvárkodni kezdett, és a folyó legmélyebb részén találta meg a lord ellopott puskáját. Ettől kezdve a puskát „kawaguma fegyverként” ismerték, és a Satake klán kincses tulajdonaként őrizte.

Szintén az Omono folyón, egy késő este egy révész éppen befejezte a csónak megkötését a folyóparton, amikor hirtelen csobbanást hallott maga mögött a vízben. Egy pár kezet látott a csónak oldalán kapaszkodni. A révész meglepődött, és egy nagy késsel levágta a kezet. Amikor eljött a reggel, a levágott kezet megtalálta a csónakban. Fekete volt és szőrös, és egy macska mancsára emlékeztetett. Mindenki, aki látta, azt mondta, hogy a kawaguma keze volt.

Mi is az a kawaguma?

A név szó szerinti jelentése: folyami medve, bár maga a lény kevésbé hasonlít medvére.

A folyók mélyén él, távol az emberi tekintetektől. Kíváncsi yōkairól van szó, aki olykor megközelíti a csónakokat, sőt, még lopkodni is szokott. Kártékony viselkedést is produkálhat: szívesen tesz tönkre gátakat, ezzel árvizet okozva.

Az eredettörténete Japán északi területeiről származik, Akita és Niigata prefektúrákból.

A kawaguma feltűnik a Tsuki no Dewa Michi című Edo-kori útikönyvben is, melyet Sugae Masumi jegyzett le utazásai során.

Számos történet kering Japán-szerte kawagumával való találkozásokról, amikor hajósoktól, halászoktól tulajdonított el tárgyakat, eszközöket, amelyek azután már az ő birtokához tartoztak.

Ez előző #YōkaiChallenge –ben már meséltünk egy folyami yōkairól, amely legendája valószínűleg a japán óriás szalamandrára vezethető vissza. Olvasd el, érdekes története van, többek között, hogy a Godzilllát is ez a lény ihlette.

Érdekesség, hogy a japán oroszlánfóka (Zalophus japonicus) (japánul: ニホンアシカ, latinul: Nihon ashika) az 1970-es években pusztult ki. Lehet, ez az állat adja a kawaguma eredetét?

Forrás és illusztráció: Matthew Meyers, https://yokai.com/kawaguma/