004369911060985

A japán folklór hatalmas szövevényében a yōkai birodalmát számtalan különös és gyakran félelmetes lény népesíti be. Közülük a Kidōmaru egyedi és rejtélyes oniként emelkedik ki, amely a múlt legendás alakjaival való érdekes találkozásairól ismert.

Kidōmaru először a Kamakura-kori setsuwa (anekdotikus történetek) gyűjteményében, a Kokon Chomonjūban jelenik meg. Ebben az antológiában a félelmetes harcos, Minamoto no Yorimitsu, aki a hírhedt Shuten-dōji megöléséről híresült el, a legváratlanabb helyen – egy vécében – találkozik a rejtélyes Kidōmaruval.

kidomaru japan yokai oni démon

A különös találkozás:

Testvére, Minamoto no Yorinobu otthonában tett látogatása során Yorimitsu felfedezi Kidōmarut, aki arra ólálkodik. Ahelyett, hogy azonnal erőszakhoz folyamodna, Yorimitsu úgy dönt, hogy az óvatosabb megközelítést választja és foglyul ejti, láncra veri az onit. Még az éjszakát is a bátyja házában tölti, hogy figyelemmel kísérje a helyzetet. Kidōmaru azonban, természetfeletti képességeinek hála könnyedén kiszabadul a láncokból és visszavonulót fúj.

Persze mély haragra gerjed Yorimitsu ellen és bosszút forral. Yorimitsu tapasztalt harcosként számít az oni bosszújára, ezért egy ügyes trükköt talál ki. Közli szolgájával, hogy másnap a Kurama-templomot szándékozik meglátogatni.

Kidōmaru tudomást szerez Yorimitsu másnapi templomlátogatásáról és eldönti, hogy Yorimitsu előtt eljut Kuramába. Ott, az Ichihara mezőn ravaszul elrejtőzik egy szabadon élő szarvasmarha bőrével fedi el kilétét, és várja célpontja érkezését. Yorimitsu azonban figyelemre méltó előrelátással nem engedi magát olyan könnyen megtéveszteni.

Ahogy Yorimitsu megközelíti a szarvasmarhát, utasítja hűséges csatlósát, Watanabe no Tsunát, hogy íjjal és nyíllal lője át az állatot. Kidōmaru kénytelen felfedni magát, és előbújik az állat belsejéből. Fenyegető megjelenése ellenére Yorimitsu egyetlen erőteljes csapással elintézi a bosszúszomjas onit.

kidomaru japan yokai oni démon
Kidomaru mesterséges intelligenciával generálva

Kidōmaru különböző művészi ábrázolásokon jelenik meg, például Toriyama Sekien „Konjaku Hyakki Shūi” című művében. Emiatt a történet miatt az onit gyakran ábrázolják egy szarvasmarha bőrét viselve, amint a hóban várja a Yorimitsuval való összecsapást.

kidomaru japan yokai oni démon
Hagyományos ábrázolás

Kétértelmű eredet:

A Kidōmaru valódi eredetét továbbra is rejtély övezi, a mese változatai különböző elméleteket sugallnak. Egyes források szerint Kidōmaru Shuten-dōji gyermeke lehetett, míg mások szerint egy elhagyott gyermek volt, aki onivá vált, miután életében a boszorkányok és gonosz démonok ellen harcolt. Az eredetét övező kétértelműség ellenére Kidōmaru története évszázadokon át fennmaradt, és maradandó nyomot hagyott a japán folklórban. Sokrétű természete, mint rosszindulatú oni és a körülmények áldozata, továbbra is felkelti az érdeklődést és magával ragadja azokat, akik elmélyülnek a yōkai legendák gazdag világában.

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kid%C5%8Dmaru

西尾光一・小林保治校中 (1983). 古今著聞集. 新潮日本古典集成. Vol. 上. 新潮社. pp. 409–413頁

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán