004369911060985

Okinawa déli szigetei számos egyedi yōkai -nak ad otthont, amelyek Japánban máshol nem találhatóak meg. Ezek közül az egyik legismertebb a kijimunā (キジムナー): egy kobold-szerű lény, amely a Ryukyu -szigeteken növekvő különleges banyan fákon tanyázik.

kijimunaa youkai japan

Megjelenésükben ezek a lények körülbelül ugyanolyan magasak, mint egy embergyerek, kócos, sűrű világos vörös színű hajjal és hasonló színű bőrrel rendelkezik. Fűszálakból készült szoknyát viselnek, és ugrálva közlekednek, nem pedig gyalog. Bár a kijimunā felnőttkorában is megőrzi a gyermeki fiatalság látszatát, a hím egyedek nagy és feltűnő heréikről híresek, akárcsak a norvég trollok.

A kijimunā életmódját illetően sok mindenben utánozza az embereket. A partok mentén halásznak, családi közösségekben élnek, házasodnak és gyermekeket nevelnek, ugyanúgy, mint más bennszülöttek. Ritka esetekben előfordul, hogy emberekkel kötnek házasságot. A kijimunā étrendje teljes egészében tenger gyümölcseiből áll. Kiváló halászok, és különösen jártasok a búvárkodásban.

A vörös kis kobold képességeit arra használja, hogy elkapja kedvenc ételét: a halfejeket-különösen a dupla vonalú fusiliernek nevezett fajta fejét. Különösen kedvelik a halszemeket, azok közül is a bal szemet részesítik előnyben. Az okinawaiak a tengerparton talált szem nélküli hal tetemeket az ínyenc kijimunā-nak tulajdonítják.

Ugyanakkor ezek a lények utálják a csirkéket és a főzőedényeket. Rendkívül taszítják őket a gázt eregető vagy más testszagot árasztó emberek. Azonban, amit mindenekelőtt utálnak, az a polip. Minden áron elkerülik a polipokat, megvetik és félnek tőlük.

A kijimunā gyakran segít a halászoknak halat fogni, vagy más módon segíti az embereket egy kis főtt ételért cserébe. Amikor barátságot kötnek az emberekkel, az egy életre szóló lehet. A kobold többször visszatér emberi barátaihoz, még az ünnepeket is örökbefogadó családjukkal tölti.

Egy kedvelt mesekönyv róla:

kijimuna könyv japán youkai folklor

Hogyan haragíthatunk magunkra mégis egy ilyen kis koboldot?

Az emberek elleni kijimunáā támadások ritkák. A banyan fa kivágása, amelyen élnek, biztos módja annak, hogy kivívjuk magunk ellen a haragjukat. Ha ez történik, a kobold állatokat gyilkol, hajókat rongál meg, hogy azok elsüllyedjenek, miközben tulajdonosaik messze a tengeren vannak, vagy mágikus módon csapdába ejti az embereket az üreges fákba, ahonnan nem tudnak elmenekülni. Néha az emberek mellkasára ülnek alvás közben, hogy azok nehezen kapjanak levegőt, vagy eloltják a fényeket az éjszaka folyamán. A kijimunā haragját sajnálatos módon nem lehet kiengesztelni.

Alakja nagyon népszerű az okinawai popkultúrában, tv-műsorok, gyerekeknek szóló könyvek főszereplője a kis vörös kobold, aki a természet és a hagyományok tiszteletére tanít. De felbukkan például a Disney-féle Lilo&Stich c. sorozat egyik epizódjában, mint polinéz benszülött.

kijimunaa youkai japán mesék

Ballagó Petra

Források: 

https://ryukyushimpo.jp/style/article/entry-638711.html
https://www.o-kyohan.co.jp/products/detail.php?product_id=166

Képek:

https://liloandstitch.fandom.com/wiki/Kijimunaa
https://prcm.jp/list/%E3%82%B9%E3%83%86%E3%82%A3%E3%83%83%E3%83%81%20%E3%82%AD%E3%82%B8%E3%83%A0%E3%83%8A%E3%83%BC

Matthew Meyer illusztrációja